Hlavní obsah

Jurečka: Do voleb půjdeme v koalici Spolu. Nechceme připustit trajektorii Slovenska

Na tři stovky delegátů KDU-ČSL se sjely do Olomouce, kde v pátek a sobotu probíhá sjezd strany. Volit si tam budou i nové vedení. O křeslo předsedy se uchází jak stávající Marian Jurečka, tak i čtyři další straníci - ministr zemědělství Marek Výborný, senátor Jiří Čunek a na poslední chvíli se rozhodli kandidovat i jihočeský poslanec Šimon Heller nebo šéf pražské organizace Tomáš Kaplan.

PoliTalk s Marianem JurečkouVideo: Novinky

Článek

„Ať postupně lidé, kteří slouží už nějaký čas, předávají štafetu těm novým,“ přeje si i Marian Jurečka, který prý kandiduje jen proto, že se nikdo takový původně neobjevil. V podcastu PoliTalk okomentoval i aktuálně slabé preference lidovců nebo důvody, proč by měla i pro nadcházející volby zůstat jeho strana v koalici Spolu.

Říkal jste, že byste na tomto sjezdu na předsedu nekandidoval, pokud by do toho šel hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. To platí?

To platí.

Proč jste sázel právě na něj?

Mluvil jsem s ním o tom poprvé už před rokem a půl, kdy jsem řešil, kdo by přišel na ministerstvo zemědělství po Zdeňku Nekulovi. A tenkrát jsem byl za Janem Bartoškem, a když ten to odmítl, tak jsem byl za Janem Grolichem. Už v tu dobu bylo vidět, že to je člověk, který je tím talentem, další generací, která by štafetu mohla převzít. Myslím si, že má velký dar dělat nejenom dobře a věcně politiku, ale i komunikaci.

A když to Honza odmítl, a já chápu důvody proč, těsně po volbách (krajských, pozn. redakce), nemohl říct na jižní Moravě: „Tak ahoj a já jdu.“ To taky úplně nejde…

Grolich se nebude ucházet o post šéfa lidovců

Domácí

Přemlouval jste ho?

Opakovaně, už před rokem a půl a za poslední měsíc a půl jsme měli rozhovor dvakrát mezi čtyřma očima. A když potom dal jasné stanovisko, že do toho nepůjde, tak pak jsou tady jména, jako je Marian Jurečka, Marek Výborný, Jiří Čunek, Honza Bartošek, Petr Hladík. No jo, ale nikdo z nás není nová tvář.

Vy jste tedy hodně stál o to, aby se KDU-ČSL „omladila“, a to nechci narážet na váš věk, vy mladý jste…

No, mezi mnou a Honzou jsou myslím tři roky. Ale já hodně vnímám to volání po změně. Dělat posun, to každá strana potřebuje. Ať postupně lidé, kteří slouží už nějaký čas, předávají štafetu těm novým a ne nutně mladším.

Poslední průzkum společnosti Median přisoudil lidovcům v případě voleb pouhá 2 procenta hlasů. Jste v podstatě předseda, který přivedl tuto druhou nejstarší českou politickou stranu k historickému minimu v preferencích. Připouštíte si to?

Vůbec preference nezlehčuji, vnímám trendy, které tu jsou. Na druhou stranu jsem ve straně od roku 1999. A vždycky, kromě roku 2010, veškeré preference lidovce podceňovaly. I když se podíváte na krajské volby, přepočteno na mandáty, je to 7,3 procenta. Piráti měli 9-10,5 procenta preferencí v posledních měsících a kde je jejich výsledek? Mají tři krajské mandáty. V politice jsou měřitelným výsledkem volby a zisk mandátů.

Jestli tady nebude subjekt, který… dokáže být silným subjektem vůči dnešním opozičním stranám, tak se tady můžeme snadno dostat na trajektorii Slovenska.

Pro vás tedy průzkum preferencí není dobrý ukazatel toho, kam strana míří?

Máme za sebou velmi dobré výsledky z hlediska voleb. Nemáme dobrý vývoj trendu preferencí za poslední zhruba rok a půl. A máme před sebou jedenáct měsíců, kdy víme, že chceme jít do příštích voleb v koalici Spolu, tudíž budou klíčové preference a potenciál koalice, dobře odvedená kampaň a následně výsledek Spolu. A pak se bavme o tom, jaká bude strategie pro další volební období a volby 2029. Navíc jsme v situaci, kdy tu tři roky máme značku Spolu, ale agentury nás v naprosté většině případů měří jako samostatné politické strany, byť ví, že půjdeme jako koalice Spolu.

No, ony to paradoxně asi nevědí. A například i tento čtvrtek oznámili vaši koaliční partneři, že čekají na sjezd KDU-ČSL a na vaše rozhodnutí, jestli jdete do voleb i dál jako Spolu.

Ano, na sjezdu se rozhodne definitivně o tom, zda půjdeme nebo nepůjdeme v koalici Spolu.

Ale předpoklad je, naprostou většinou rozhodnutí, že jdeme v koalici.

Nerozpustila se ale KDU-ČSL v koalici Spolu? Jsou lidovci ještě čitelní?

Já jsem přesvědčen, že jsme identitu neztratili. A chci říct, že koalice Spolu je naprosto zásadní pro tuto zemi. Ona svoji úlohu potvrdila před třemi roky. Kdyby nevznikla, a každá z těch tří stran pro to musela udělat nějaké ústupky, tak by osud této země vypadal možná už dneska úplně jinak. Protože jestli tady nebude silný subjekt, který integruje tyto politické strany a dokáže být silným subjektem vůči dnešním opozičním stranám, tak se tady můžeme snadno dostat na trajektorii Slovenska.

Jurečka plánuje zůstat ve vládě, i kdyby nebyl šéfem lidovců

Domácí

Takže z toho, co říkáte, v podstatě vyplývá, že si ani neumíte představit nadcházející parlamentní volby bez koalice Spolu, je to tedy dané?

V situaci, kdy tady máme opozici, která je neuvěřitelně populistická, je schopna popřít sama sebe i to, co opoziční politici říkali ještě před čtyřmi roky, když byli vládními politiky, tak si myslím, že máme zodpovědnost nejenom za svoji stranu, ale za tuto zemi. A rozhodnutí jít v koalici Spolu, byť je to třeba pro nás v některých momentech nekomfortní, některé kompromisy jsou bolavé, tak je to rozhodnutí ve prospěch tohoto státu.

Ano, ty předchozí dva roky byly drsné, ale dnes už máme období, kdy je znovu trajektorie růstu nastartovaná.

Jak chcete ale nadále v koalici Spolu prosazovat lidovecká témata? A vracím se opět k tomu, že částečně ztrácíte svoji identitu, což odráží i průzkumy veřejného mínění.

Ale já myslím, že jsou vidět na agendách, které děláme. V sociální oblasti je celá řada věcí, která by bez lidovců nikdy nebyla. Ať už je to výchovné, jeho zavedení a jeho udržení do budoucna v důchodové reformě. Celá řada prorodinných, prodemografických, sociálních a solidárních aspektů. Ať jsou to věci jako zvýšení příspěvku na péči, zachování stavebního spoření.

Já chápu, že emoce a pocity mohou být jiné, ale v tvrdých datech tato vláda, pokud jde o výdaje na důchody a výdaje na sociální politiku tohoto státu, neškrtla ani jednu jedinou korunu. My pokrýváme domácnostem, seniorům dopady inflace. Máme za sebou třetí kvartál, kdy rostou i reálné výdělky lidí v této zemi. Ano, ty předchozí dva roky byly drsné, ale dnes už máme období, kdy je znovu trajektorie růstu nastartovaná.

Proč myslíte, že to tak ale lidé nevnímají?

Vždycky ty věci mají nějaké zpoždění. A znovu říkám, jedna věc jsou fakta a čísla. A chápu, že to nemá takovou relevanci. Protože když ti lidé vlastně čtou dva roky po sobě čtyřikrát denně titulky, jak je situace horší a horší, tak samozřejmě tomu každý nějak podléhá.

A to souvisí s tím, jakým způsobem to vysvětlovat a vyvracet třeba u generace seniorů. Nebo naopak u mladých lidí, kdy dnes jejich naprostá většina čerpá informace z tiktoku - a tam máme politiky, kteří tančí, zpívají, říkají fakt nepravdivé věci a my jsme tam teď pět let nebyli. A já už tam jsem. Říkal jsem to minulý týden na vládě, že rozhodnutí, které jsme udělali před čtyřmi roky, nejít tam s ohledem na bezpečnost, tak tím jsme to hřiště úplně vypustili.

Mohu jasně garantovat, že pro lidovce bude v koalici Spolu důstojná pozice pro to, aby za jedenáct měsíců mohli mít také i dobrý poslanecký klub.

Přesvědčil jste o tom kolegy?

Debata minulý týden byla v tomhle ohledu velmi živá, že nad tím přemýšlí i lidé z ostatních politických stran.

Uvidíme tedy brzy tančícího Mariana Jurečku?

Já teda tančím, protančil jsem celou střední školu, jsem muzikant, takže mně by to vůbec nevadilo. Ale já se budu snažit na to jít trošku jinou formou.

S čím jedete na sjezd? Co tam budete prezentovat? Máte návod na to, jak stranu zachránit?

Budu tam prezentovat kroky, které jsou nezbytně nutné pro to, abychom za jedenáct měsíců uspěli.

To je strašně krátká doba.

No ano, ty věci se začnou dít v příštích týdnech. Koalice Spolu čeká na sjezd lidovců a já už jsem některé kroky projednával v průběhu prázdnin a září. Teď se čeká na naše finální rozhodnutí. Okamžitě po sjezdu se rozeběhnou jednání o programu, o kandidátkách, o poměrech v rámci koalice Spolu. A to bude klíčové v tom, jakou pozici budeme mít. A jestli jsem člověkem, který má nějakou přidanou hodnotu, tak v této oblasti určitě ano, protože jsem tou zakládající tváří koalice, a myslím si, že máme s Petrem Fialou a Markétou Pekarovou Adamovou za sebou opravdu velký kus cesty, který je postaven na vzájemné důvěře.

A mohu jasně garantovat, že pro lidovce bude v koalici Spolu důstojná a dobrá pozice pro to, aby za jedenáct měsíců mohli mít také i dobrý poslanecký klub.

Když říká jihočeský poslanec Šimon Heller, že je teď potřeba opravdu širší personální obměna strany a hlavně „návrat ke svým kořenům, ke konzervativní politice a podpoře venkova“. Tak s něčím z toho souhlasíte?

Omlouvám se, ale to jsou za mě do určité míry jen obecné výstupy. Já těm lidem říkám, tak mi řekněte těch šest jmen, kdo to konkrétně to bude? Mně vadí, a to musím říci naprosto otevřeně, když slyším některé lidi, kteří velmi kritizují, ale vlastně sami nejsou ochotni přiložit ruku k dílu, vzít tu zodpovědnost na sebe (rozhovor vznikl krátce před tím, než Šimon Heller oznámil svoji kandidaturu na předsedu strany - pozn. red.). Ale takových císařských rad, těch slyším mraky.

Budu usilovat… o to, aby lidovci byli silnější a byli zase tou klidnou silou, na kterou se tato země ve vypjatých okamžicích fakt mohla spolehnout.

Budete bojovat o post předsedy strany i s Markem Výborným a Jiřím Čunkem. Oba už stranu vedli. Co od nich očekáváte?

Mě mrzí, že třeba Jiří Čunek, byť je členem mnoha důležitých orgánů, jako třeba celostátní konference, je pravidelně zván na celostátní výbory, tak tam nechodí. Strana vyžaduje nějakou energii a je potřeba, aby tam člověk byl. A tam si máme tyhle věci vyříkat. Vykřikovat něco do médií je sice hezké, zaujme to, nějakou pozornost si tím člověk získá, ale takhle strana nemá fungovat.

Jakou osobní odpovědnost si připouštíte za aktuální stav KDU-ČSL?

Samozřejmě předseda je ten, který nese nejvyšší díl zodpovědnosti. Já se toho vůbec nezříkám. Jsem si vědom i věcí, které se nepovedly nebo které jsme mohli udělat lépe. Na druhou stranu tu spoluzodpovědnost nese také i předsednictvo. Nesou to se mnou kolegové, poslanci, senátoři.

A mohl jste se o ně opřít? Jak dobře fungovalo vaše předsednictvo – máte 1. místopředsedu Jana Bartoška a ještě další čtyři místopředsedy?

Já musím říct, že posledních dva a půl roku v předsednictvu nebyla úplně jednoduchá doba. Ne vždy se dařilo být jednotní. A to je něco, co je potřeba posílit. A neříkám, že se mají někomu přistřihnout křídla nebo někoho umlčovat, ale spíš je důležité nastartovat větší disciplínu. Protože, když se strana hádá, tak to lidi úplně odrazuje.

Máte už hotový projev na sjezd?

Upřímně, já jsem člověk, který projevy nečte. Ale mám v hlavě strukturu v bodech.

Dokázal byste tomu dát nějaké motto? Co hlavního budete vlastně chtít sdělit delegátům?

No, že budu usilovat, i s poučením z chyb a věcí, které se nepodařily, o to, aby lidovci byli silnější a byli zase tou klidnou silou, na kterou se tato země ve vypjatých okamžicích fakt mohla spolehnout.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Volby by vyhrálo ANO, Piráti a SPD ztrácejí

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám