Hlavní obsah

Sexuální predátoři by profesně neměli přijít do styku s dětmi. Jak může pomoci dětský certifikát?

Tématem dalšího dílu podcastu Pod Svícnem je tzv. dětský certifikát. Ten by měl pomoci, aby sexuální predátoři nedostávali možnost pracovat s dětmi. O co jde? A jak by měl certifikát fungovat? Téma rozebírají zakladatelky iniciativy Pod svícnem Michaela Studená a Barbora Urbanová, které si do studia pozvali Pavla Houdka, instruktora sebeobrany a zakladatele projektu Moderní sebeobrana.

Pod svícnem: Pavel Houdek Video: Novinky

Článek

„Člověk, který spáchá nějakou formu násilí na dětech, by už logicky neměl přijít s dětmi profesně do styku. Nikdo z nás nechce dítě svěřovat do rukou člověka, který už někdy nějaké dítě například znásilnil. To jsou věci, které se dnes dějí, protože my na to nemáme nástroj, jakým to poznat,“ objasňuje Houdek na úvod.

Urbanová doplňuje, že o podobných věcech se lze dozvědět pouze v případech, kdy má daný člověk zápis v trestním rejstříku. Jenže po určité době, po podání žádosti, dochází k výmazu z rejstříku trestů. V současné době může být takovému člověku udělen zákaz práce s dětmi v maximální době 10 let, a to pouze v případě, že s dětmi oficiálně pracuje.

Podle nového návrhu by mělo dojít ke zpřístupnění trestního rejstříku u vybraných trestných činů. Škola by pak měla mít možnost se do této části podívat v případě uchazečů o práci na jejím pracovišti. Zájemci o práci s dětmi by se pak tedy měli prokázat dětským certifikátem.

Houdek zmiňuje, že se ve většině případů nejedná o jednorázový exces. Takový člověk si zpravidla dítě „namotává“ po delší dobu. Získává si jeho důvěru, posouvá hranice a snaží se pojistit si jeho mlčenlivost. Dítě pak získává dojem, že se nejedná o nic nenormálního.

Případ z praxe

Od února 2024 vyšetřuje policie učitele ze základní školy v Boru u Tachova Vladimíra K. (42) kvůli intimnímu vztahu s jeho žačkou. Poté, co si nejprve vyslechl obvinění za ohrožování mravní výchovy dítěte a svádění k pohlavnímu styku, nyní jeho stíhání vyšetřovatelé rozšířili o další dva trestné činy.

Podle informací Novinek souvisí nová obvinění učitele s tím, že u něj kriminalisté našli nahé fotky poškozené. Už v minulosti skončil Vladimír K. u soudu kvůli pletkám se žákyní. V roce 2012 dostal podmínku za pohlavní zneužití 14leté dívky.

Soud mu ještě jako součást trestu uložil pětiletý zákaz práce pedagoga, po jehož vypršení si pedagog změnil příjmení a vrátil se do stejné základní školy v místě bydliště.

Jak uvedl ředitel školy Daniel Koblen, učitel mu při nástupu o některých detailech z předchozího případu neřekl. Při soudním líčení v minulosti Vladimír K. uvedl, že byl do žákyně zamilovaný a k sexu ji rozhodně nenutil.

„Následky, které to na dětech zanechá, jsou ohromné. Bavíme se o velkém množství zničených životů. Má to obrovský dopad na celý další život, týká se to důvěry v lidi, partnerských vztahů, sexuálního života i duševního zdraví,“ vysvětluje Houdek.

Je potřeba, aby si dítě bylo vědomo vlastní autonomie, kterou nesmí nikdo překračovat, a nebálo se s rodiči mluvit o čemkoliv. Rodiče by také měli být ostražití vůči změnám chování svých dětí.

Jaký je rozdíl mezi sexuálním a sexualizovaným násilím? Jak mohou preventivně působit rodiče? Jaké argumenty padají proti zavedení dětského certifikátu?

Pusťte si celý rozhovor na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Související články

Výběr článků

Načítám