Hlavní obsah

Příběh Káti: Přítel po ní házel věci při kojení, vzduchem letěla i motorová pila. Nakonec dokázala odejít

Šikana, znásilnění i domácí násilí, to vše zažila Káťa v průběhu svého života. Zažitá traumata si vybrala svou daň. Vše ale nakonec dokázala zvládnout. Svůj příběh vypráví v nové epizodě podcastu Pod svícnem.

Foto: Novinky, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Káťa byla odmalička šikanované dítě. To se na ní podepsalo i v dospělosti ve formě nízkého sebevědomí. Její život byl protkán traumatickými zážitky.

„Jednou po diskotéce jsem potřebovala odvézt, neměla jsem se jak dostat domů. Lidé mě naložili do auta a už mě nenechali odejít. Odtáhli mě do baráku a tam na mě zkoušeli různé věci. Chtěli, abych i já někoho bila páskem,“ popisuje znásilnění, které nebylo jediné v jejím životě.

Příběh Dominiky: Jako dítě kousala tátu, aby nechal mámu být. Trauma ji dohnalo po 30 letech

Pod svícnem

V té době bylo Kátě teprve 17 let. Nebyli to neznámí lidé, všechny je znala ze svého okolí. Prožitá traumata si vybrala svou daň ve formě sebedestruktivního chování. Káťa později navázala vztah s mužem, který ve velké míře užíval drogy. Lži se střídaly s agresí. Po několika rozchodech a opakovaných návratech Káťa zjistila, že je těhotná.

„Měla jsem od něj modřiny na rukách, jak mě držel. Pak jsem se viděla s kamarády, ti mi říkali, že už je to moc. Celé okolí vidělo, co se děje, ale nikdo mi nedokázal pomoc, protože já jsem z toho nedokázala vystoupit. Jednou po mně hodil motorovou pilu, to bylo ještě před porodem. Po porodu jsem kojila měsíční dítě a byl schopen po mně házet věci. To bylo strašné,“ vzpomíná.

Posléze nastoupil do vězení, což bylo pro Káťu svým způsobem vysvobození. Nicméně si musela zvykat na nové životní tempo. Celou dobu přemýšlela co bude, až se vrátí zpět domů. Ve vězení nakonec strávil tři roky.

„V životě by mě nenapadlo, že budu bez peněz, na dně svých fyzických a psychických sil, že za zažiju něco, co mi na několik let změní život. Takových pět let jsem se z toho dostávala,“ vypráví.

Káťa se od něj nakonec dokázala oprostit. V současnosti má nového přítele. Svým příběhem by ráda dodala naději ostatním. „Dá se z toho dostat a žít normální život, i když to v tuhle chvíli nemusí tak vypadat,“ vzkazuje.

Celý příběh si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Výběr článků

Načítám