Hlavní obsah

Příběh Dominiky: Jako dítě kousala tátu, aby nechal mámu být. Trauma ji dohnalo po 30 letech

Hostem dnešního dílu podcastu Pod svícnem je Dominika, která v rodině zažívala domácí násilí již od útlého dětství. Dopady těchto traumatických zážitků si s sebou nese dodnes. A právě na tyto následky v dnešní epizodě upozorňuje.

Foto: Profimedia.cz, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejnáročnější pro kohokoliv, kdo přišel do kontaktu s domácím násilím, je to, jak se s tím vypořádá později v životě. Myslím si, že důsledky traumatu jsou opomíjené. Mně samotné se trauma otevřelo v průběhu posledního roku,“ vysvětluje Dominika na úvod.

Dominika se domnívala, že je psychicky zdravá a vše je v pořádku. Jenže v náročných životních chvílích se začaly rány otevírat. Problémy vnímala i v partnerských vztazích s muži.

„Eskalovalo to do takové míry, kdy jsem slyšela nadávky ve své hlavě. Ty hlasy mi vymyly mozek, dokázala jsem jen ležet na zahradě a koukat na stromy,“ nastiňuje Dominika své psychické problémy.

Příběh Míši: Za pozdní příchod domů hodiny klečení a rány bičem. Při odchodu francouzák tátovi na rozloučenou

Pod svícnem

Dominičiny problémy sahají až do doby jejího batolecího věku, kdy její otec fyzicky ubližoval matce. Tyto zážitky se jí nesmazatelně vryly pod kůži.

„Táta mámu hodil na postel, chtěl ji zamykat v ložnici. Skákala jsem na něj a kousala ho, aby ji nechal být. Chtěla jsem ji zachránit. Pamatuju si, když táta mlátil mámu a já čekala schovaná pod dekou, až to přejde,“ vzpomíná.

Pod svícnem spouští novou kampaň Malí superhrdinové

Téměř pětina Čechů uvedla, že jim dětství ublížil někdo z rodičů. Každý čtvrtý člověk uvedl, že byl v dětství svědkem násilí mezi rodiči. Jedenáct procent respondentů uvedlo, že se stalo terčem sexuálního útoku v dětství, nejčastěji pak mezi 11. a 14. rokem života. Tato alarmující data přináší výzkum iniciativy Pod svícnem a agentury Ipsos.

Výzkum agentury Ipsos byl realizován na reprezentativním vzorku české populace starší 18 let, zúčastnilo se jej 1017 respondentů a proběhl metodou CAWI na přelomu května a června tohoto roku.

Trauma se otevřelo Dominice o téměř 30 let později ve formě nadávajících hlasů, které začala slýchat ve své hlavě. Psychiatr konstatoval, že trpí psychózou, a začala užívat medikaci.

Šrámy na duši z dětství si vybraly svou daň a promítly se do mnoha oblastí jejího života. Dominika v posledním roce vyhledala odbornou pomoc. Dochází na psychoterapie a snaží se konstruktivně s problémy pracovat. Terapie jí mimo jiné pomáhá i v navazování důvěrného vzájemného vztahu. Se svým příběhem se rozhodla svěřit i v rámci podcastu Pod svícnem.

Celý příběh si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Výběr článků

Načítám