Hlavní obsah

Alarmující situace. Devítileté děti masturbují před kamerou, videa končí na internetu

S rozvojem digitálních technologií se stále větší počet dětí dostává do online prostředí v nižším věku. O rizicích na internetu a zneužívání dětí zpoza obrazovek přišla do podcastu Pod svícnem promluvit Kateřina Vokrouhlíková, která pracuje jako specialistka počítačové bezpečnosti ve sdružení CZ.NIC.

Pod svícnem: Kateřina VokrouhlíkováVideo: Novinky

Článek

V rámci projektu Safer Internet Centrum řeší závadný obsah týkající se zneužívání dětí na internetu linka Stop Online, kde Kateřina pracuje. Cílem je škodlivý obsah co nejdříve z online prostředí odstranit a zabránit tak jeho šíření. V tomto kontextu probíhá i spolupráce s policií.

„Před čtyřmi lety ukončila policie činnost telefonní linky, kam se dala hlásit kyberkriminalita. My jsme převzali část týkající se zneužívání dětí. Ročně máme kolem čtyř tisíc hlášení,“ nastiňuje na úvod Vokrouhlíková.

Jedním z nešvarů rodičů v online prostředí je sdílení nahých snímků svých ratolestí. Tento fenomén se však v současnosti zdá být již na ústupu. „Rodiče si neuvědomovali, jak rychle je materiál zneužit. Myslím si, že tenhle fenomén klesá, i díky dokumentu V síti si sami rodiče uvědomují, co by neměli sdílet. Už toho není tolik,“ vysvětluje Kateřina.

Dokument V síti varuje: Dvanáctileté děti jsou nejohroženější

Film

Na druhou stranu však dochází k masivnímu nárůstu online snímků, které přidávají samy děti. Dříve se jednalo především o dívky v rozmezí 15 až 17 let, které zveřejňovaly své obnažené fotografie či videa. „V současnosti je věková hranice mnohem nižší. Dnes běžně nacházíme devítileté děti, které se natáčejí nebo fotí samy. Brutalita těch snímků je strašně vysoká. Děti například masturbují před kamerou, dívky si vkládají do vaginy různé předměty,“ popisuje znepokojivě Vokrouhlíková.

Já sama říkám dětem jedno pravidlo. Cokoliv na internet vložíš, už z něj nikdy neodstraníš

Materiálů podobného typu rapidně přibývá. Jen od začátku letošního roku objevilo sdružení CZ.NIC přes 500 webových stránek s takto choulostivým obsahem dětí. Podobně alarmující situace se však vyskytuje ve všech evropských státech. Kateřina odůvodňuje tento znepokojivý trend pandemií covidu, kdy se děti nevídaly se svými kamarády a komunikovaly především skrze obrazovky.

Sexuální predátoři by profesně neměli přijít do styku s dětmi. Jak může pomoci dětský certifikát?

Pod svícnem

Řešení vidí Vokrouhlíková v časné edukaci, která by měla nastat ideálně již v první třídě, ne-li dříve. Děti by měly být vedeny k objevování svého těla v soukromí. „Já sama říkám dětem jedno pravidlo. Cokoliv na internet vložíš, už z něj nikdy neodstraníš. Řekla bych, že je to velká pravda. Vzhledem k vytváření kopií, je minimální šance to odstranit všechno,“ dodává na závěr specialistka na počítačovou bezpečnost.

Měla by se legislativně vymezit věková hranice pro vstup do online prostředí? Jak edukovat děti a rodiče v oblasti digitálních technologií? A jaký má vliv sledování pornografie v raném věku na mezilidské vztahy?

Pusťte si celý rozhovor na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Související články

Výběr článků

Načítám