Hlavní obsah

Základ pro šťastný život vaše děti už mají. Vše ostatní jsou jen malé dílky velké skládačky

Maminkám chce pomoci najít pravdivé informace a klid na duši. Ve volném čase se noří do výzkumů a studií, aby je později pochopitelně odprezentovala ve svých článcích a vyvrátila tak známé mýty a domněnky. Hostem podcastu Po mateřských stopách byla dětská lékařka z neonatologie Andrea Šustrová.

Foto: Novinky

Hostem v podcastu Po mateřských stopách byla Andrea Šustrová

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Empatie na oddělení neonatologie (19:08)
  • O starých výchovných metodách (34:25)
  • Alkohol a nikotin v těhotenství (51:50)

Do nového dílu mateřského podcastu jsme si pozvaly naši oblíbenou blogerku nebo spíše newsletterku. Ta nám pomáhá udržovat si zdravý pohled na mnohá rodičovská témata svými lidsky podanými výsledky z oficiálních studií. Kritickým okem se Andrea zaměřuje také na jednoznačná tvrzení a obsah na internetu, kde jsou zneužívány rodičovské obavy a výčitky.

Andrea působí jako dětská lékařka na oddělení neonatologie. Právě tam k myšlence vyvracet polopravdy a nastolit tak lepší porozumění mezi odborníky a samotnými maminkami přišla. Během své práce si totiž čím dál častěji uvědomovala konflikty způsobené šířením hoaxů a mýtů. Frustrace z jednostranně podaných informací o těhotenství a rodičovství se u ní prohloubila s narozením dcery.

„Když se dneska chce před porodem člověk nějak informovat a připravit, dostane se k informacím zaměřeným určitým směrem. A je hrozně těžké na to nahlédnout nějak kriticky a objektivně, protože algoritmy, i na sociálních sítích, a vůbec vyhledávání na internetu už člověka někam směřují a nejsou objektivní.“

Do všudypřítomných rad rodičům se tedy Andrea snaží vnést trochu pořádku tím, že se opírá o skutečné a nejnovější vědecké poznatky. Těm rozumí díky své profesi, i proto, že ji to zkrátka baví. Pro sebe si rešeršuje vše a jen tak nějakému tvrzení sama neuvěří, než si odškrtne „ověřeno“.

S dětmi vyrazila kvůli práci za Atlantik. Po letech u tyče se chce vrátit zpátky do Česka

Dítě a rodina

Ve snaze pomoci rodičům dostat se ke správným zdrojům začala tedy psát srozumitelné a objektivní články s názvem PoroPravdy, kde vědecké studie aplikuje na běžné rodičovské situace. Jejím cílem je poskytnout maminkám ucelené informace, aby mohly činit informovaná rozhodnutí a přestat se tolik obávat, že dělají něco špatně.

„Není to tak černobílé, jak by se mohlo zdát. Není esenciální, jestli nosíte v šátku nebo vozíte v kočárku, jestli dáváte dudlíky nebo lahvičky, jestli máte nebo nemáte bonding… Neříkám, že tyhle věci nejsou důležité. To samozřejmě ano, ale jsou to jen dílky úplně obrovské skládačky.“

Během rozhovoru Andrea s humorem popisuje, jak náhodně se ke své práci i koníčku vlastně dostala. Mluví i o tom, že jí mateřská zkušenost pomohla ještě lépe porozumět obavám a potřebám rodičů, které ve své praxi potkává. Maminky, které denně vídá na oddělení neonatologie, jsou pro ni hrdinky a uvědomuje si, kolik síly v sobě musí mít, když tráví měsíce strachem o život vlastního dítěte.

Andrea už zpracovala studie z oblasti výchovy, porodu, kojení a péče o dítě i matku, na paškál si ale vzala i témata jako užívání kofeinu, drog či alkoholu v těhotenství nebo dopady četby dětem na jejich budoucí vývoj.

Jaké překvapivé výsledky jí vyšly, se dozvíte v rozhovoru v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám