Hlavní obsah

Komu vděčíme za Den matek a jak se vlastně (ne)slaví?

V neděli 12. května čekaly maminky v mnoha koutech světa na uznání od druhých, komplimenty nebo alespoň na přání ve formě pusy na tvář. Některé si na pozornost a slavení nepotrpí, jiné doufaly v puget růží. Květinářství měla tradičně žně, předškoláci i školáci vyráběli přáníčka od srdce a ti nejaktivnější připravili maminkám snídani do postele.

Foto: Novinky

Komu vděčíme za Den matek a jak se vlastně (ne)slaví?

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Akce na Den matek (7:04)
  • Zapomínání svátků (14:32)
  • Prapodivné dárky (21:53)

Mnohé matky jsou zklamané, když se na ně v tento den zapomene. To se ovšem stane jednoduše, vzhledem k tomu, že datum svátku se každý rok mění. V roce 2024 připadla matkám jako vždy druhá květnová neděle, tedy 12. května. Myšlenkou je totiž slavení v klidný a volný den a také uprostřed jara, kdy svět kvete a plní se novou a pozitivní energií.

V Česku se tento mezinárodní svátek slaví od roku 1923 díky Alici Masarykové, dceři bývalého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Přestože v minulosti existovaly pokusy nahradit tento den Mezinárodním dnem žen a rudými karafiáty, čeští občané si svátek matek udrželi a oslavují ho dodnes, aby ocenili své pečující maminky.

S dětmi vyrazila kvůli práci za Atlantik. Po letech u tyče se chce vrátit zpátky do Česka

Dítě a rodina

Všem mámám

Během slavení se nezapomíná na uznání všech forem mateřství. Ať už se jedná o náhradní mateřství, nebo pečující osoby. Ti všichni si totiž speciální pozornost a vlastní svátek zaslouží. Nejde nicméně o hmotné dary, ale o sdílení lásky a uznání mateřské práce, které by ideálně nemělo nastávat jednou ročně, nýbrž každý den. Dárky od srdce ale vždy potěší.

Svátek, který mnohým připomene, že už dlouho nezavolali mámě, máme po roce opět za sebou. Den otců, který není zatím tolik rozšířený, se letos slaví v neděli 16. června.

V podcastu rozebíráme nejen naše pocity z tohoto svátku, historii Dne matek, ale přinášíme výčet nejčastějších darů i pár vtipných příhod, které se k tomuto dni vážou. Kde si myslíte, že se začal Den matek slavit? Kdo s tím měl problém? A kolik květin se každý rok ve světě maminkám koupí?

Pusťte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinkách.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám