Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ryby a výročí státu

Dnes probíhají slavnostní akty u příležitosti 106. výročí vzniku samostatného československého státu. Nebýt globálního přerozdělení vlivu ve světě po první světové válce, pravděpodobně by nevznikl. Tomáš Garrigue Masaryk si nenechal ujít šanci vtělit do reality svou životní ideu.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Válka po 106 letech opět běží. V Česku nepadají rakety, proto značná část obyvatel neví ani vědět nechce, že česká státnost je opět na pokraji změn. Probíhá pokus o nové globální přerozdělení vlivu ve světě. Hladové a zároveň netrpělivé, na rozdíl od Číny, je Putinovo Rusko, které chce zpátky všechno, co měl Sovětský svaz. Na Ukrajině válku zahájilo, zastavit se plánuje v Aši.

Nenechá se odstrašit členstvím zemí, které chce zpět, v NATO, natož v EU. Ukázkovým příkladem je Maďarsko a Slovensko. Tam Putinovým pomocníkům otevřeli dveře k moci sami Maďaři a Slováci ve svobodných a demokratických volbách. Totéž platí pro východ Německa, kde to naštěstí zatím nemá takový dopad.

Proč ale k tomu v západním světě dochází?

Autorství následujícího výroku nelze ověřit, ale na obsahu to nic nemění: „Dej člověku rybu a nasytíš ho na celý den. Nauč ho rybařit a nasytíš ho na celý život.“ Ve světě se zase střetli konzumenti darovaných ryb a aktivní rybáři. Konzumenti si přitom nárok na to, aby byli shora živeni, vynucují nadmíru agresivně.

Rusové na Ukrajině to dělají tak, že zabíjejí tisíce lidí, na jejichž úkor se hodlají přiživovat. V Česku k zabíjení – s výjimkou Vrbětic – zatím nedošlo, ale konzumenti mají agresivity na rozdávání. Zatím jen tam, kde jim nehrozí, že bezprostředně dostanou do držky. Chytřejší z nich ale vědí a hloupější tuší, že zrovna teď mají stejnou šanci zvrátit charakter státu, jakou měl Masaryk v roce 1918. Protože kdyby Západ tuto válku prohrál, spadne Česko znovu do russkogo miru.

Může ale Západ prohrát, když má tolik zbraní? Může, protože ke zbraním je třeba mít vůli je použít proti nepříteli. Tady je to však vachrlaté. Kdekdo se zdráhá označit nepřítele za nepřítele, natož říct svým voličům, že když si chtějí zachovat svobodu, musí Západ zbrojit, zbrojit a zbrojit.

Spousta voličů svobodu navíc ani nechce. Chtějí ryby z pevné ruky, které klidně můžou zapáchat. Smrádek, ale teplíčko.

Kdo to příští rok ve sněmovních volbách hodí ANO, KSČM, SPD apod., se dobrovolně přihlásí k patologické sedlině společnosti (©TGM) a tak by měl být nadále brán. Kdo dříve volil demokraty, ale zůstane doma, páč byl uražen jeho/její jemnocit, té sedlině poslouží. Pak bude muset žrát smradlavé ryby.

Výběr článků

Načítám