Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vrazi učí ruské děti, jak být správný vlastenec

Rusko vždy bylo a zůstává, za cara, za generálních tajemníků i za prezidentů, společností, kde platilo a platí schéma: nejvyšší velitel nařídí, poddaní pak nařízení plní. Vladimir Putin nařídil, že vojáci, kteří se vrátili z války, v níž zabíjeli Ukrajince, se musí stát novou ruskou elitou.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus

„Musí se dostávat na vedoucí pozice ve vzdělávací soustavě, ve výchově mládeže,“ zahájil svůj únorový výrok, v němž uložil úřadům zapojit včerejší vrahy do společenského života.

Spisovatel a publicista Andrej Malgin shromáždil některé zveřejněné výsledky této akce. V jedné z moskevských škol začal přednášet nový předmět Základy bezpečnosti a obrany vlasti účastník války na Ukrajině, který se tam dostal jen proto, že mu prominuli zbytek trestu. Spolu s kumpány unášel ženy, následně je svlékal, mlátil, znásilňoval, natáčel to na video a potom z těch žen lákal vydíráním peníze. Ale předtím, než se stal učitelem, prošel půlroční převýchovou na pedagoga.

Očima Saši Mitrofanova: Nejsme jako oni, anebo Na hrubý pytel hrubá záplata?

Komentáře

V Južno-Sachalinsku slavnostně odučil první hodinu na téma Rodina je to nejdůležitější v životě bývalý wagnerovec, který předtím seděl za to, že vyvraždil čtyřčlennou rodinu.

V Omsku tělocvikář, který se nedávno vrátil z války, zbil otce jedné ze žákyň. Škola se postavila za hrdinu a vlastence proti rodičovi.

Ve Voroněžské oblasti včerejší vrah Ukrajinců, který přišel do školy dělat elitu coby učitel dějepisu a občanské nauky, letos na jaře znásilnil žáka 8. třídy. Teď čeká na soud, ale škola už jeho místo obsadila dalším nedávným vrahem.

V ruské Čuvašské republice, která se nachází v Povolží, provedly projekty NenormaRozzlobené Čuvašsko analýzu „vlastenecké válečné výchovy“ ve školách. Závěr ve stručné podobě, po předložení velkého množství dat a ilustrací, zní takto: „Současná ruská škola se stala jedním z klíčových nástrojů propagandy války. Je důležité všimnout si, že množství militaristických akcí se každým rokem zvyšuje.“

Národní výzkumný ústav Vysoké školy ekonomické v Moskvě zveřejnil výsledky svého průzkumu, podle něhož si 30,6 procenta Rusů rozmyslelo mít dříve naplánované dítě, a to kvůli válce s Ukrajinou, nespokojenosti s politickým kursem vedení Ruské federace nebo kvůli finančním problémům a stresovým stavům.

Do toho vlivný politolog Sergej Karaganov, který se sám označuje jako „doktor historických věd, zasloužilý profesor, vědecký šéf fakulty světové ekonomiky a světové politiky Národního výzkumného ústavu Vysoké školy ekonomické v Moskvě a čestný předseda prezídia Rady pro mezinárodní a obrannou politiku“, navrhuje, aby Rusko použilo proti Západu jaderné zbraně, což sice otevře Pandořinu skřínku světové katastrofy, zato to „zbaví lidstvo pětisetletého jha Západu“.

Včerejší vrazi ve školách si tedy musí pospíšit, dokud ještě mají koho učit.

Očima Saši Mitrofanova: Nepřibližujte se k manželovi zezadu

Očima Saši Mitrofanova

Výběr článků

Načítám