Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kultura v Rusku bude tradiční, i kdyby Shamani padali

Není to tak dávno, co svět viděl barbarské zničení budovy divadla v ukrajinském Mariupolu, kdy ruští agresoři nedbali na obrovský nápis, že jsou tam děti. Teď se ale objevilo tvrzení, že toto divadlo záměrně zničila ukrajinská armáda.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus

Nepřekvapuje, že toto tvrzení pochází z ruského zdroje. Ani to, že tímto zdrojem je vládní usnesení. Ale že tuto lež obsahuje zrovna ruská Strategie státní kulturní politiky do roku 2030. Co je to za dokument?

Je psán zdeúředním jazykem, ale spisovatel Boris Akunin byl na cestách a z dlouhé chvíle se pustil do čtení, pak se podělil o dojmy. Díky tomu jsem dokument prošel taky a objevil zajímavé pasáže.

Účelem strategie je podřídit kulturu v Rusku státu. Včetně státních zakázek na správné knihy, filmy a další umělecká díla. Pochopitelně s příslušným financováním autorů, kteří se přihlásí. Zkušenost ze sovětských dob, na které tento přístup bezprostředně navazuje, napovídá, že zájemců budou fronty.

Patřičné místo v dokumentu je věnováno nám, útočníkům na ruskou tradiční kulturu. Když tady používám zájmeno „my“, mám na mysli lidi v západních společnostech, kteří vyznávají svobodu. To je ale špatně. Tedy pro Rusko. Protože se na Západě „absolutizuje svoboda osobnosti“ a tato podvratná ideologie se šíří do neposkvrněného Ruska.

„Tradiční ruské duchovně mravní a kulturně-historické hodnoty se podrobují aktivním výpadům ze strany USA a jejich spojenců stejně jako ze strany transnárodních korporací, zahraničních nekomerčních nevládních, náboženských, extremistických a teroristických organizací, které uskutečňují informačně psychologický vliv na individuální, skupinové a společenské vědomí prostřednictvím šíření sociálních a morálních postojů, které jsou v rozporu s tradicemi, přesvědčením a vírou národů Ruské federace,“ stojí v dokumentu.

Ruská vláda proto rozpracovala a schválila soubor opatření proti diverzní činnosti nepřátelských států v ruském kulturním prostoru. Jen připomenu, že čestné druhé místo, za Spojenými státy americkými, zaujímá mezi úředně schválenými Kremlem nepřátelskými státy Česká republika.

Plány těchto revanšistů zhatí… Žádní vepři boubelatí, doba pokročila. Budou to státní zakázky, podle kterých se bude tvořit ruské umění. Umělci budou dobrovolně, podle povinného zadání, vyrábět díla, která poslouží k „zachování a popularizaci tradičních ruských duchovně mravních hodnot, zachování celoruské občanské identity, odporu vůči sociokulturním hrozbám a extremismu“. Plnění těchto požadavků bude státními úředníky přísně kontrolováno.

V ruské umělecké tvorbě musí být mimo jiné dodržena kvóta „zvyšování sociálního statusu rodiny“. Nevadí, že o současné Putinově rodině je zakázáno mluvit. A že se ultranacionalistický zpěvák Shaman, nositel tradic, zrovna rozvádí. Kultura v Rusku bude tradiční, i kdyby Shamani padali.

Očima Saši Mitrofanova: Lenin není v Ječný, ale v hlavách

Komentáře

Výběr článků

Načítám