Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kreml ruským dětem – zakázat hru, vytáhnout samopal

Když se setkají dva ministři zahraničních věcí, co asi tak mohou probírat? Snad každého napadne, že by to mohly být záležitosti vzájemných vztahů jejich zemí, bezesporu také situace v regionu, pokud ho obě země sdílejí, a samozřejmě světová bezpečnost. Tak podobný kviz by nikdo z vás v případě ministra zahraničí Ruské federace Sergeje Lavrova nevyhrál.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus

Před několika dny se setkal se svým arménským protějškem Araratem Mirzojanem a děl: „Máte kvadrobery (v češtině se používá výraz kvadrobici)? Děti se oblékají jako psi. To je jedna z hlavních zpráv. Chodí jako zvířata.“

Mirzojan podle TASS potvrdil, že o hnutí kvadrobiků ví. Arménský velvyslanec v Moskvě Gurgen Arsenjan přispěchal s cenným doplněním, že v Evropě se už kvadrobici pokládají za nové pohlaví. Posuďte sami, do jaké míry má tento moudrý muž pravdu.

V Rusku ale Kreml za žádnou cenu nedopustí, aby něco bylo jako ve zhýralé Evropě. I když v ní nic podobného neexistuje. Proto poslanci Státní dumy už připravují co? V tomto kvizu by uspěl každý soudný člověk v Česku. Připravují zákon, kterým se dětem zakáže tato hra a bude se trestat i jakákoli kladná zmínka o kvadrobicích.

Očima Saši Mitrofanova: Co je pravá ruská hodnota? Například mít dítě s násilníkem

Očima Saši Mitrofanova

Poslankyně Jana Lantratovová uvedla, že toto hnutí propaguje destruktivní ideologii. Podle ní se v Rusku již objevily celé komunity kvadrobiků, za které by však neměli nést odpovědnost děti a jejich rodiče, ale ti, kteří „vnucují informace“, jež vzbuzují zájem o kvadrobiku.

Další poslanec Státní dumy, Sergej Kolunov, vyzval k pokutám a zbavení rodičovských práv pro ty, jejichž děti se staly kvadrobiky. Reagoval tak na video, na němž obyvatelka Omsku venčí svého syna na vodítku. Dítě běhalo po čtyřech a předstíralo, že je pes.

Tato dětská hra tedy v Putinově Rusku neprojde. Psycholožka Antonína Perekrjostovová vysvětlila zhoubnost kvadrobictví pro tradiční ruské hodnoty tím, že jsou do něj lákány „děti, kterým se nedostává pozornosti a podpory ze strany rodičů a učitelů, které mají problémy v komunikaci se svými vrstevníky a které nebyly vtaženy do příslušného intelektuálního a fyzického vývoje“.

Logicky tedy musí existovat dětské aktivity, které naopak tradiční ruské hodnoty podporují a vychovávají z dětí plnohodnotné občany Ruské federace. Jaké jsou?

Na nedávném setkání Vladimira Putina s pracovníky ve školství navrhla učitelka mateřské školy z Vologdy Naděžda Voroncovová, aby se výchova k lásce k velikému Rusku a vlastenectví, které vede k připravenosti položit svůj život, zavolá-li matka Vlast, rozšířila ze základních a středních škol, kde již běží, na školy mateřské. „Již ve věku pěti let je dítě schopno chápat, jak musí milovat vlast,“ prohlásila tato teta.

Putin její návrh podpořil. Poznamenal: „Někdo si už v pěti letech řekne: Chci být vojákem. Vezme si samopal a hraje si.“

A to je ta správná hra.

Očima Saši Mitrofanova: Na realitě přece nezáleží

Komentáře

Výběr článků

Načítám