Hlavní obsah

Co je to funkční medicína? Pro klasiky pseudověda, pro někoho naděje

V rámci klasické medicíny lékaři řeší následky obtíží pacientů třeba pomocí léků a operací. Pak ale existují i ti, co neřeší následky nemocí, ale jejich příčinu. Oboru se říká funkční medicína. O tom, jak léčit s nadsázkou řečeno „nevyléčitelné“, přišel do podcastu Neklepat! pohovořit lékař z kliniky Endala Jan Vojáček, který s sebou přivedl i svého pacienta a volejbalového reprezentanta Milana Moníka.

Neklepat: Funkční medicínaVideo: Novinky

Článek
  • Co všechno se dá léčit funkční medicínou? (3:55)
  • Co trápilo profesionálního sportovce, že skončil v rukou doktora Vojáčka? (8:50)
  • Dokáže funkční medicína pomoci lidem s rakovinou? (20:10)
  • Jak velkou roli hraje psychika na cestě k uzdravení? (24:03)

Funkční medicína, nazývaná také holistickou medicínou, je alternativní forma medicíny, která se snaží jít „ke kořenům“ zdravotních potíží. „Funkční medicína vychází z předpokladu, že projev, který se děje tomu danému člověku, nějaký symptom, nějaká nemoc, tak se neděje a nevznikl náhodou, ale že velmi úzce souvisí s životem toho daného člověka,“ řekl v úvodu podcastu lékař Jan Vojáček.

Funkční medicína se snaží o individuální přístup k pacientovi. Na rozdíl od klasické medicíny se soustředí na dlouhodobé zdraví člověka, a proto se neorientuje na akutní stavy. Jejím cílem je zkoumat, proč jaká nemoc u daného člověka vznikla, a navést ho k určitým změnám, především v oblasti životního stylu.

„Kde to končí u klasického lékaře, tak u nás to začíná. To je to, co nás zajímá. Proč se to děje, proč došlo k tomu, že imunitní systém se obrátil proti danému člověku? Proč metabolické procesy fungují jinak, než by bylo optimální?“ vysvětluje Vojáček.

Dramaticky narůstá počet autoimunitních onemocnění

Zdraví

Na cestě za rovnováhou mezi fyzickým a duševním zdravím člověka provází health kouč, který mu pomáhá změnit jeho životní styl, a další specialisté od fyzioterapeutů až po psychology.

Pro klasickou medicínu je to šarlatánství

„V momentě, kdy se medicína roztáhne do celostního přístupu, tak se zabíhá do psychiky, spirituality, do filozofie, protože mimo jiné smysl mého života je důležitá otázka. Otázka, kdo jsem nebo jakým způsobem vstupuji do vztahů. To jsou všechno pro nás důležité otázky. Pro klasickou medicínu je to pavěda, pseudověda,“ přiznává Vojáček.

Podle funkčního lékaře neustále stoupá počet nemocných lidí, přestože máme čím dál tím lepší léky. Přístup k nemocem je tak podle něho potřeba změnit a dát šanci něčemu jinému.

Foto: Novinky

Český reprezentant ve volejbale Milan Moník a lékař Jan Vojáček. (zleva)

Zároveň je ale potřeba upozornit, že některé postupy funkční medicíny nebyly dosud dostatečně vědecky prozkoumány a jejich účinky nejsou zcela věrohodně vědecky prokázány.

Podle Vojáčka nemá nahradit tradiční medicínu, má ji spíše doplňovat. Stále totiž existují nemoci, které neumíme vyléčit nebo pro které je role tradiční medicíny a její vliv na pacienty naprosto stěžejní. Jedná se například o roztroušenou sklerózu nebo rakovinu.

Tento alternativní proud medicíny by tak měl spíše sloužit jako prevence vůči různým onemocněním. Podle Vojáčka právě zájem o tzv. primární prevenci, tedy o souhrn opatření na podporu zdraví a předcházení nemocí, v Česku není dostatečný.

„Primární prevence je právě pochopit, jakým způsobem žiju a co by se mohlo podílet na budoucím vzniku mé nemoci. A to bych si velmi přál, abychom se tím víc zabývali,“ dodává Vojáček.

Více o tom, jak přístup funkční medicíny pomohl českému reprezentantovi ve volejbale Milanu Moníkovi a jaké nástroje tato medicína používá, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou sledujte v přehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám