Hlavní obsah

Ukrajina nemá problém s mobilizací kvůli lidem, ale kvůli ekonomice

Hostem dalšího podcastu Hlas na poušti Milana Mikuleckého je Petr Mlejnek, bývalý analytik tajné služby Armády České republiky – Vojenského zpravodajství. Petr má také řadu zkušeností ze světa byznysu a v současnosti stále sleduje dění ve světě bezpečnosti a příležitostně ho veřejně komentuje. Primárním předmětem jeho zájmu je Rusko a jeho vojenské schopnosti.

Hlas na poušti: Petr MlejnekVideo: Novinky

Článek

Upozornění: Následující text slouží jako stručné představení dnešního dílu podcastu Hlas na poušti. Poskytuje pouze přehled několika diskutovaných témat. Pro plné pochopení kontextu je žádoucí poslechnout si celou epizodu.

V dnešním dialogu se dozvíte o českých tajných službách, o obtížích boje s ruskými tajnými službami v rámci sjednocené Evropy, ale zejména o ruské armádě, o jejích silných i slabých stránkách. Řeč bude i o dalších výhledech války proti Ukrajině, o tom, co by znamenalo ruské vítězství, ale také o tom, proč Ukrajina nemůže mobilizovat o moc více lidí, než jsou její současné plány.

Podle dostupných dat a dosavadních zkušeností můžeme predikovat, že ukrajinská armáda v roce 2024 naverbuje zhruba 120 000 vojáků, ačkoli zjevně pomalý příchod západní bezpečnostní pomoci pravděpodobně omezí schopnost Ukrajiny tyto síly dostatečně zajistit a vybavit ve velkém měřítku v blízké budoucnosti.

Samo ukrajinské vojenské velení uvádí, že ukrajinská armáda potřebuje v letošním roce 100 až 120 tisíc rekrutů (to odpovídá počtu čtyřiceti nových brigád), což je v souladu s dlouhodobým hodnocením Petra Mlejnka, že ukrajinská armáda nemá prostředky ani politickou vůli k mobilizaci 500 000 osob.

Pět tisíc měsíčně. Putin propálil počet mrtvých Rusů na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Tato mobilizace bude stát odhadem kolem pěti miliard amerických dolarů. Efekt bude mít i u mladých mužů, kteří se jí budou snažit vyhnout a můžeme očekávat pokusy o migraci, tak jako v loňském roce, kdy se pokusili utéct ze země řádově vyšší tisíce mužů.

Je nepravděpodobné, že by západní vojenská pomoc Ukrajině poskytla a vybavila tyto nové síly dostatečným materiálem vzhledem k současné rychlosti a omezenému rozsahu, ve kterém západní vojenská pomoc na Ukrajinu přichází. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno uznal, že pomalý příchod západní vojenské materiální pomoci komplikuje ukrajinské snahy zapojit rezervy do probíhajících ukrajinských obranných operací, protože tamní armáda není schopna dostatečně vybavit záložní brigády k provádění rotací u jednotek v první linii.

Příchod americké a západní vojenské pomoci ukrajinským silám na frontě ve velkém pravděpodobně pomůže ukrajinským snahám přiblížit zálohy k jejich zamýšlené konečné síle a dostatečně zajistit nové plánované brigády.

Putin 5. června neúmyslně naznačil, že ruské síly mohou na Ukrajině přicházet o 20 tisíc mužů, což by se, pokud se tento údaj potvrdí, zhruba rovnalo počtu nového personálu, který Rusko údajně měsíčně generuje, nebo těsně pod ním.

Půl milionu. Kyjev spočítal Kremlu ruské ztráty

Válka na Ukrajině

Putin řekl, že na Ukrajině je každý měsíc zabito zhruba 5 000 ruských vojáků, což dále naznačuje, že při akci je zraněno zhruba 15 000 vojáků, za předpokladu standardního poměru tři ku jedné zraněných ku zabitým. Ruslan Puchov, šéf moskevského Centra pro analýzu strategií a technologií a člen civilního poradního sboru ruského ministerstva obrany (MO) podobně v polovině dubna 2024 tvrdil, že současné ruské mobilizační snahy každý měsíc generují zhruba 30 tisíc nových vojáků.

Ruské síly zejména v posledních měsících zlepšily své schopnosti pro vytváření sil pro probíhající útočné operace a zintenzivnily úsilí o vytvoření záloh na operační a strategické úrovni. Rusové také využili skutečnosti, že aktuálně mají iniciativu na bojišti včetně diktování místa a tempa bojů, které jim generují ztráty, jež jsou zhruba stejné nebo o něco menší, než je počet sil, které se jim nově daří vytvořit.

To umožnilo ruským silám okamžitě doplnit ztráty podél frontové linie a udržet jejich celkové útočné tempo na Ukrajině, ale stanovilo to omezení rozsahu, do kterého mohou ruské síly zintenzivnit útočné operace v jakémkoli daném směru. Okrajové množství dodatečných nově vytvořených sil, které nebyly okamžitě nasazeny na frontu jako posily, umožnilo ruským silám postupně zřídit operační zálohy.

Ukrajinský velitel pozemních sil Oleksandr Pavljuk začátkem května 2024 uvedl, že ruské síly hodlají letos v červnu a červenci vygenerovat zhruba o 100 tisíc osob více vojenského personálu pro použití v útočných operacích a do konce roku 2024 o dalších 300 tisíc více.

Odhad je, že pravděpodobně nedostatečně vycvičené a vybavené ruské zálohy na operační a strategické úrovni zřejmě nebudou připraveny jako síla schopná provádět rozsáhlé útoky v roce 2024, pokud Ukrajinci budou mít síly a prostředky, aby se jim postavili. To je ale enormně závislé na vůli Západu nadále Ukrajinu podporovat.

Co také zazní v tomto díle:

  • Jak je obtížné bojovat s ruskými službami v prostředí volného pohybu v Schengenském prostoru a dnešním pojetím lidských práv v EU.
  • Ruský pohled na svět je pohled neustálé vojenské konfrontace, propaganda ve smyslu stálého vnějšího ohrožení.
  • Ruské vojenské ambice narazily na ohromnou míru korupce, kde většina prostředků určená na modernizaci armády prostě „zmizela“.
  • Drony samy o sobě válku nerozhodnou, ale brutálně ji proměnily.
  • Rusko, pokud relativně rychle a bez velkých ztrát neobsadí Ukrajinu, nemá sílu na dlouhodobý konflikt, i když dělá vše, aby se na něj připravilo.
  • Ukrajina je na hranici schopností pro mobilizaci nikoliv kvůli nedostatku lidí, ale kvůli ekonomice.

Pusťte si dnešní díl podcastu Hlas na poušti v přehrávači v úvodu článku.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Související články

Výběr článků

Načítám