Hlavní obsah

Mikulecký a Staněk: Piráti přivezli z výletu v Bruselu kulturní války a teď jsou ve stavu klinické smrti

Nejen uplynulé krajské a senátní volby, ale také současná vládní situace, která se vyhrotila po odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. To jsou hlavní témata dalšího dílu podcastu Hlas na poušti, kam tentokrát dorazil publicista a politický glosátor Luděk Staněk. Co stojí za rozkladem Pirátů a mají ještě šanci ze situace vybruslit, nebo sledujeme pohřeb politické strany v přímém přenosu? Jak dopadne situace v ODS, jejíž člen Martin Kuba drtivě ovládl krajské volby v jižních Čechách, a to v podstatě na vlastní triko?

Hlas na poušti: Milan Mikulecký a Luděk StaněkVideo: Novinky

Článek

„Já si myslím, že voliči Pirátů jsou zmatení. V nějakejch těch jejich královskejch dobách byli tažení příslibem liberálního přístupu k věci a digitalizací. Oni byli moderní strana, měli moderní program a slibovali moderní cool věci. Oni nebyli protikorupční. Primárně jsi je nevolil kvůli tomu, že jsi věřil, že zavřou Kalouska. Ty jsi je volil kvůli tomu, že to byli mladí nerdi, kteří slibovali, že budou liberalizovat konopí a že udělají digitalizaci a tak. A najednou se ukázalo, že oni v tý politice vlastně nejsou schopný doručit to, co slíbili,“ říká Staněk s tím, že později přišlo od Pirátů protlačování témat, o kteréá lidi nestáli a o kterých ani před volbami neříkali, že je prosazovat chtějí.

V dnešním díle se samozřejmě řeší také rozpolcení strany na dvě křídla. Kdo nyní převezme nad potápějící se lodí kontrolu, zatím není jasné. Jisté však je, že odvolání Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj rozjitřilo celou politickou scénu.

Po krajských a senátních volbách je situace zvláštní také v táboře ODS, která sice vyhrála díky Martinu Kubovi volby v Jihočeském kraji, ale způsob, jakým k tomu došlo, zůstává pro stranu zdviženým prstem.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Luděk Staněk byl hostem podcastu Hlas na poušti.

„Viděli jste ten jeho předvolební billboard? Tam nebylo ani logo ODS a jeho instinkt byl v tu chvíli naprosto správnej. Značka Spolu a značka Petr Fiala dneska nejsou dobrý značky a lidi jsou z toho podráždění,“ myslí si Staněk.

V dalších částech diskuse je kromě Pirátů a ODS řeč také o vítězi voleb, tedy hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem, který se mohl dívat na televizi s popcornem v ruce, dále o Kateřině Konečné a její schopnosti oslovit levicové voliče nebo třeba Janě Maláčové, které by lidi věřili spíš drahou kabelku z Pařížské ulice než hodnoty sociální demokratky.

Témat je ve více než hodinovém dílu dost, politická korektnost není zaručena.

Podívejte se na nový Hlas na poušti na videu, poslouchat můžete i v audio přehrávači nebo i zpětně v podcastových aplikacích.

Místo digitalizace chodí na Prague Pride, vysvětluje volební debakl Pirátů jejich bývalý marketér

Domácí

Co také zazní v dnešním díle?

  • To, co čtete na síti X (Twitteru), není skutečný obraz společnosti
  • Šlachta bez Turka moc netáhne
  • Piráti jsou klinicky mrtvá strana
  • Kupování řešení na klíč a inspirace v zahraničí
  • Mohl Petr Fiala udělat odvolání Ivana Bartoše ještě hůř? Spíš ne
  • Markéta Pekarová Adamová pochopila, že Piráti jsou teď slabý kus, tak si taky trochu kopla
  • Tuší lidi mimo Jihomoravský kraj, že je Grolich lidovec?
  • Růstová fáze SPD je definitivně pryč, ale Okamura přežil klinickou smrt
  • ANO těží nejen z Babiše, má i Havlíčka
  • Rétorika Antibabiš už nemůže fungovat

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám