Hlavní obsah

Karlovarský festival přežil komunisty, divoké devadesátky a neztrácí ani v 21. století

Karlovarský filmový festival je druhým nejstarším na světě. Za dobu své existence zažil vrcholy i pády, stejně jako česká (a československá) kinematografie. Dnešní povídání je o českém i světovém filmu, o změnách, jakými prochází, ať už v rámci nových způsobů distribuce k divákům, ale i různých ideologických zásahů a koneckonců také o městě Karlovy Vary, bez kterého si dnes nikdo festival neumí představit. Hostem podcastu Hlas na poušti je Kryštof Mucha, výkonný ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, filmový producent, a pokud je třeba, tak i herec.

Hlas na poušti: Kryštof MuchaVideo: Novinky

Článek

Upozornění: Následující text slouží jako stručné představení dnešního dílu podcastu Hlas na poušti. Poskytuje pouze přehled několika diskutovaných témat. Pro plné pochopení kontextu je žádoucí poslechnout si celou epizodu.

Když Kryštof Mucha poprvé navštívil Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, nebylo ještě zdaleka jisté, že festival přežije. Jednak ekonomická situace a ani nálada ve společnosti kultuře příliš nepřály, navíc zde vznikla řada konkurenčních, zejména „pražských“ projektů.

O 28 let později je Karlovarský festival nezpochybnitelnou jedničkou v České republice a jeho jméno má zvuk i ve světě, včetně Hollywoodu, který stále ještě filmovému průmyslu dominuje. A Kryštof dnes není „batůžkářem“ přebíhajícím z filmu na film, ale výkonným ředitelem celého festivalu.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos probíhá od 28. června do 6. července 2024. Dění na červeném koberci jsme sledovali živě. Prezidentem MFF Karlovy Vary je Jiří Bartoška. Hlavními hvězdami letos jsou Geoffrey Rush a představitel Aragorna Viggo Mortensen.

Během těch 28 let se změnil svět, film, ale i způsob distribuce filmů k divákům, kdy velkou změnou byl nástup streamovacích platforem, které se postupně staly významným hráčem i mezi producenty. Tento stav je zřetelný i v České republice. Nejen pokud jde o počty předplatitelů zahraničních streamovacích platforem, ale i s nástupem těch českých. Takovým příkladem může být nástup platformy VOYO (projekt TV Nova), který ukázal, že lidé si za kvalitu rádi zaplatí.

Pseudocelebrity svátek filmu nenaruší

Přestože dnes se divácká cesta k filmům zdaleka neomezuje jen na kina či televize, ale mladší generace je sleduje na celé řadě menších zařízení, včetně mobilních telefonů, tak zájem o společně sdílený zážitek neopadá, jak mimo jiné každoročně dokazuje karlovarský filmový festival, který si na nezájem diváků nemůže stěžovat.

Tento zájem někdy provázejí jevy, ze kterých tým, jenž festival připravuje, radost nemá. Například snaha některých pseudocelebrit si na něm přiživovat svou „slávu“. Ani to ale není nic, co by dokázalo atmosféru karlovarského festivalu, jako primárně svátku filmu, zásadně narušit.

Stále jde zejména o možnost přivézt filmy, které se do běžné distribuce dostanou až za nějaký čas nebo patří k některým okrajovějším zájmům, které cestu do běžných kin ani nenajdou. Současně je to šance pro české filmaře ukázat se světu, protože je poctivé si přiznat, že fascinace československou filmovou vlnou z šedesátých let je definitivně pryč.

Ve Francii přituhuje, čeká ji volební souboj konzervativců s extrémní rudozelenou levicí

Hlas na poušti

Co také zazní v tomto díle:

  • Jak se z brigádníka na filmovém festivalu stát jeho výkonným ředitelem?
  • Když filmový producent chce ušetřit nebo nedorazí herec, musí být připraven i hrát.
  • V minulosti byla FAMU vyhlášená jako filmová škola, kde se studenti naučí řemeslo. Dnes i tam proniká důraz na „ideologii“ na úkor kvality řemesla.
  • Streamovací platformy kina nezničily, ale způsob konzumace filmů se díky nim brutálně mění.
  • Karlovarský filmový festival není „mejdan pro Pražáky“, jak by se někdy podle bulváru mohlo zdát. Stále je primárně o filmech a lidech, kteří je mají rádi.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Hrdinou nové znělky MFF KV je Benicio del Toro

MFF KV

Hvězdy karlovarského festivalu: Viggo Mortensen, Clive Owen a Daniel Brühl

MFF KV

Související články

Výběr článků

Načítám