Článek
- Jaké nové civilizační choroby nás sužují v důsledku výživy? (5:55)
- Snižuje se věk pacientů se závažnými chorobami? (8:57)
- Proč máme „všichni“ zvýšený cholesterol? (10:40)
- Jak se dobře stravovat v době vysoké inflace? (17:15)
- Je ostropestřec výborná medicína na ztvrdlá játra? (23:00)
- Proteinové diety ano, nebo ne? (24:15)
Klinická výživa označuje to, jak jsme pomocí stravy schopni ovlivnit výskyt nějakého onemocnění nebo jeho průběh. Parentální výživou označujeme výživu, která je podávaná nitrožilně, například u pacientů, jejichž střevo není schopné přijímat živiny.
Důležitá je i genetika
O tom, zda onemocníme nějakou chorobou zažívacího traktu rozhoduje také genetika „Onemocnění jsou z části determinována genetickou výbavou jedince, takže některým chorobám nelze utéci,“ řekl v úvodu podcastu gastroenterolog Michal Tichý.
Díky rozvoji medicíny dnes dokážeme choroby odhalovat v jejich počátku a často i u mladších lidí. Může se tak zdát, že nemocných lidí přibývá, podle Tichého ale díky péči o pacienty s geneticky determinovanými onemocněními v populaci udržujeme genofond, který by byl v minulosti z evolučního hlediska eliminován.
Diagnostika nádoru kosti je pro laika téměř nemožná, nesmíte se nechat u lékaře odbýt
Tichý ale dodává, že existují rovněž vlivy, které jsou na genetice nezávislé. Sem můžeme zařadit životní styl a s tím spojený příjem potravy. Například cukrovka prvního typu je geneticky determinována, ale její druhý typ závisí na životním stylu. Právě nadbytečný kalorický příjem může vést kromě cukrovky i k obezitě nebo hypertenzi.
Máme vyšší energetický příjem
Podle Tichého se Češi v rámci střední Evropy v souvislosti s výživou od svých sousedů příliš neliší, avšak rozdíly je možné pozorovat v závislosti na socioekonomické situaci.
„Jestliže mám neomezené ekonomické zdroje, tak se můžu stravovat kvalitně. Pokud je nebudu mít a jde mi o to, abych se dožil bez zdravotních komplikací co nejvyššího věku, tak je potřeba soustředit se na to, co je pro mě dosažitelné,“ upřesňuje doktor.
Upozorňuje na to, že zásadní je poměr příjmu a výdeje energie. Když příjem dlouhodobě převyšuje výdej, nespotřebovaná energie se bude v těle ukládat do tukových tkání. S tím souvisí také omezení pohybové aktivity. Tyto faktory mohou vést ke zvýšenému cholesterolu a potenciálně mohou zapříčinit budoucí vývoj onemocnění.
Problémy s hmotností dlouhodobě nevyřeší ani různé tabletky nebo endoskopické techniky. „Nejdůležitější je, aby si člověk přiznal, že má problém, že ho chce řešit a že kvůli tomu problému dokáže něco protrpět,“ doplňuje Tichý s tím, že podstatná je i pohybová aktivita.
Více o tom, jak může docházet ke zkreslení hodnoty cholesterolu a o jaký typ pacientů se stará Centrum parentální výživy, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.
Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.
Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.
Poslechněte si také naše další podcasty: