Hlavní obsah

EXPRESS NOVINEK: Jak číst výsledky eurovoleb

Eurovolby vyhrálo ANO, druhá na pásce skončila koalice Spolu. Jednoznačným individuálním vítězem je pak Filip Turek. V ostatních zemích nejvíc rezonuje drtivá porážka francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který vyhlásil předčasné volby. Evropské volby rozebrali v pořadu Express Novinek Viktor Daněk, zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, a Jaroslav Zajíček, ředitel Zahraničního odboru prezidentské kanceláře.

Živě: Express Novinek k výsledkům voleb do evropského parlamentuVideo: Novinky

Článek

Podle Zajíčka na evropském poli k žádnému tsunami nedošlo. Stejně jako Daněk zdůraznil propad vládních stran ve Francii a Německu, který ve Francii vyústil v rozpuštění Národního shromáždění a vypsání předčasných voleb.

Podle Daňka bude nový Evropský parlament „o něco pravicovější a méně zelený“. „O tom, co bude EU dělat v příštích letech, se volič příliš nedozvěděl,“ připomněl a poukázal například na skutečnost, že v rámci tuzemské kampaně „jsme si povídali pohádky, že zrušíme green deal“. „Nestane se to,“ dodal.

Zajíček očekává, že v čele Evropské komise by měla pokračovat Ursula von der Leyenová. „Ale nebude to zadarmo,“ zdůraznil s tím, že EK by se měla více zaměřovat na konkurenceschopnost i bezpečnost.

Očima Saši Mitrofanova: Lokajští plebejci útočí

Komentáře

Ve volebním štábu slavilo hnutí ANO vítězství, to ovšem nebylo tak přesvědčivé, jak naznačovaly některé průzkumy. ANO získá pouze o jeden mandát více než vládní koalice.

Největší hvězdou eurovoleb se pak stal Filip Turek; lídr spojené kandidátky Motoristů a Přísahy získal druhý největší počet preferenčních hlasů.

Na evropské scéně utrpěl těžkou porážku francouzský prezident Emmanuel Macron, který v reakci na výsledky eurovoleb rozpustil Národní shromáždění. V Německu zvítězila opoziční CDU/CSU, následovaná AfD. SPD kancléře Scholze skončila na třetím místě. Proto i u našich sousedů sílí hlasy po vypsání předčasných voleb.

Volby vyhrálo ANO. STAN skončilo až za Konečnou na pátém místě

Eurovolby
Související témata:

Související články

Macron vypíše předčasné volby

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na odhadované výsledky voleb do Evropského parlamentu oznámil, že rozpouští Národní shromáždění a vypíše nové...

Výběr článků

Načítám