Hlavní obsah

EXPRESS NOVINEK: Bidenovo odstoupení z voleb

Po stále se zvyšujícím tlaku na odstoupení a několika dnech spekulací se americký prezident Joe Biden vzdal kandidatury na další volební období a místo toho podpořil svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Jak Bidenovo rozhodnutí ovlivní americké volby? Posílí šance Donalda Trumpa na znovuzvolení, nebo vlije novou krev do kampaně demokratů? To rozebrali v pořadu Express Novinek amerikanista Jan Beneš a politolog Ivo Plšek z univerzity v Uppsale.

Živě: Express Novinek k odstoupení Joe Bidena z kandidatury na prezidenta USAVideo: Novinky

Článek

Po první debatě prezidentských kandidátů, kterou Biden nezvládl, se o jeho odstoupení mluvilo čím dál tím více. Ještě v sobotu sice jeho volební tým ujišťoval, že se prezident po prodělání covidu těší na pokračování v kampani, o den později už všechno bylo jinak. V neděli Biden oznámil, že kandidaturu vzdává.

Rovnou pak podpořil svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou, která již oznámila, že se o post prezidentky ucházet bude. I když o svém kandidátovi definitivně rozhodnou demokraté až v srpnu, má Harrisová nejen Bidenovu podporu, ale i jeho peníze. Harrisová byla totiž coby opětovná kandidátka na viceprezidentský post součástí Bidenova účetnictví.

Republikánský kandidát, bývalý prezident Donald Trump, se již na své sociální síti vyjádřil, že je Biden křivák, který není schopen kandidovat ani sloužit. Další republikáni vyzvali Bidena k rezignaci, Bílý dům nicméně uvedl, že Biden svůj mandát dokončí.

Trump v telefonickém hovoru se stanicí CNN Bidena označil za „zdaleka nejhoršího prezidenta“ v historii USA. Dodal také, že viceprezidentka Kamala Harrisová pro něj bude v listopadových volbách ještě snazším soupeřem.

Biden vzdal boj o Bílý dům

Volby USA
Související témata:

Výběr článků

Načítám