Hlavní obsah

EXPRESS NOVINEK: Co ukázala první debata Harrisové s Trumpem

První debatu kandidátů na amerického prezidenta Kamaly Harrisové a Donalda Trumpa ve středu v Expressu Novinek okomentovali politolog z Institutu politologických studií FSV UK Jakub Dopieralla a amerikanista Jan Beneš působící na Ostravské univerzitě.

Živě: Express Novinek po debatě Donalda Trumpa s Kamalou HarrisovouVideo: Novinky

Článek

Dlouho očekávaný duel mezi republikánem Donaldem Trumpem a demokratkou Harrisovou odvysílala v noci na středu televize ABC.

Harrisová se stala kandidátkou demokratů poté, co se nominace vzdal prezident Joe Biden. Ten byl pod tlakem, aby tak učinil, právě i kvůli svému slabém výkonu v debatě s Trumpem. Nynější duel podle prvních komentářů nabídl zcela jiný obrázek.

Ačkoliv se příznivci obou táborů neshodnou, zda měla debata vítěze a kdo jím byl, shodně připouštějí, že Harrisová dokázala dostat Trumpa do defenzivy. Stávající viceprezidentka se prezentovala jako volba pro budoucnost, zatímco svého soupeře označovala za člověka, který ulpěl v minulosti. Trump oproti tomu protikandidátku popisoval jako marxistku, která nemá ekonomickou erudici.

Harrisová v debatě také potvrdila pokračující podporu Ukrajině v konfliktu s Ruskem, zatímco Trump na otázku, zda je ukrajinské vítězství v konfliktu v americkém zájmu, opakovaně neodpověděl.

Úspěch Harrisové. Trump byl v debatě v defenzivě

Volby USA
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám