Hlavní obsah

Výheň bude pokračovat celý týden

Začátek září má nakročeno k tomu, stát se nejteplejším v historii. Po celý týden se teploty budou dostávat nad hranici tropických 30 °C a v úterý a ve středu by podle předpovědi měly atakovat 34 °C. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer, 2. 9. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

„První školní týden bude ve znamení velmi teplého jižního proudění, takže se budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat na tropických hodnotách. Ty nejvyšší naměříme v úterý a ve středu, kdy vystoupají až na 34 °C. Padat budou i četné teplotní rekordy,“ uvedla Honsová.

Například ty z pražského Klementina se od 2. do 5. září datují do roku 1781 a mají hodnoty od 31,5 až po 33,1 °C.

V pondělí bude převážně jasno až polojasno, pouze během dne může být přechodně i oblačno a ojediněle se mohou objevit přeháňky či bouřky. Nejvyšší teploty vystoupají k 28 až 31 °C.

Konec vlny veder je v nedohlednu

Počasí

V úterý bude rovněž převážně jasno a polojasno. Ráno teploty klesnou na 20 až 14 °C, přes den se dostanou na 29 až zmiňovaných 34 °C. Přes den se opět může přechodně zatáhnout a ojediněle se objeví přeháňky či bouřky.

Převažující jasno až polojasno nabídne rovněž středa. I pro ni bude platit, že během dne se přechodně můžeme dočkat i zvětšené oblačnosti a ojediněle též srážek. Ranní minima klesnou na 20 až 15 °C, přes den bude mezi 28 a 34 °C.

Čtvrtek přinese polojasnou oblohu, ojediněle se objeví přeháňky či bouřky. Ráno se ochladí na 19 až 15 °C, odpoledne se rtuť teploměru zastaví nejčastěji v intervalu 27 až 32 °C.

V pátek bude polojasno, ojediněle se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty klesnou na 17 až 13 °C, denní se dostanou na 28 až 32 °C,“ uvedla Honsová.

Změnu nepřinese ani víkend. V sobotu bude opět polojasno s ranními minimy mezi 17 a 13 °C. Přes den se budou teploty dostávat k 28 až 32 °C, přičemž ojediněle opět může dojít na přeháňky či bouřky.

Polojasnou oblohu nabídne rovněž neděle. Nejnižší teploty setrvají mezi 17 a 13 °C, přes den bude od 27 do 31 °C.

Silné zimní blesky spustily hvízdání v okolí Země

Věda a školy

Související články

Konec vlny veder je v nedohlednu

Vlna veder, která střední Evropu zasáhla v závěru letních prázdnin, se zatím loučit nehodlá a měla by vydržet minimálně do konce příštího týdne. Český...

Výběr článků

Načítám