Hlavní obsah

Voda na ulici ve Stachách na Šumavě měla během chvilky 1,5 metru

Stachy

Voda se v neděli odpoledne valila do stavení u Jáchymovského potoka v obci Stachy nedaleko Vimperku na Šumavě. Během chvíle dosahovala asi metr a půl na fasádách a vytopila sklepy i suterény. Potok se zvedl kvůli extrémním srážkám v srpnu už podruhé.

Bleskové záplavy v obci Stachy na ŠumavěVideo: Pavel Orholz, Novinky

Článek

„Během chvíle nám to vytopilo sklepy i kotelnu. Nejhorší to bylo právě tady dole u potoka, tam, jak je vyvalený ten plot. Z nevinného deštíku se stala v podstatě malá povodeň. Něco podobného jsme tu měli už na začátku srpna,“ vyprávěla Novinkám Iva Limprechtová.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Ve Stachách se rozvodnil po extrémních srážkách Jáchymovský potok.

Starosta Stach Petr Lampa zmínil, že na podobnou lokální záplavu se v podstatě připravit nedá. Z Jáchymovského potoka se během chvíle stala řeka, která brala vše, co jí přišlo do cesty. Vyvrátila plot, sebrala poklop od jímky a páchala škody i na domech. „Asi po druhé hodině mi píplo, že je Jáchymovský potok na druhém a pak třetím povodňovém stupni. Byla zaplavena první stavení. Celkem se bude jednat asi o deset objektů. Škody ale určitě budou i na kanalizaci nebo komunikacích,“ konstatoval Lampa.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Po záplavě ve Stachách

Zmínil, že vše se ukáže v dalších dnech při úklidu, a také jak voda opadne. „Musíme poděkovat našim dobrovolným hasičům, ale i těm ze sousední obce a také státním za skvělý zásah,“ dodal starosta.

Česko zasáhly extrémní srážky

Počasí

V neděli v podvečer místní u potoka většinou vyklízeli sklepy a uklízeli zahrady. „Bylo to opravdu rychlé. Potok se rozvodnil tak za tři čtvrtě hodiny silného deště. Voda mi sahala až metr a půl do baráku. Sušit a uklízet se to bude dlouho. Podobně jako před necelými třemi týdny,“ posteskl si Vladimír Wurm, který má stavení také hned u potoka. Prvního srpna odhadovali meteorologové, že na šumavské Kubově Huti napadlo až 105 milimetrů srážek, nyní to bylo u Stach kolem 80 milimetrů.

Přívalové deště na StrakonickuVideo: PF, Novinky

Extrémní deště na jihu Čech. Za hodinu spadlo 105 mm srážek

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám