Hlavní obsah

Teploty poletí nahoru

Na letní teploty, ale také přeháňky a bouřky se můžeme těšit o nadcházejícím víkendu. Tepleji by mělo být v sobotu, kdy se maxima vyšplhají až na 28 °C. V příštím týdnu by měly teploty ještě stoupat a na středu modely predikují na východě až 33 °C, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 13.6.2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

„Už v pátek pocítíme teplý vzduch od jihozápadu a teploty půjdou, v porovnání s pracovním týdnem, rychle nahoru. Vytahovat tak začneme opalovací krémy. V sobotu počasí u nás začne ovlivňovat studená fronta od západu, na které očekáváme i bouřky,“ shrnula počasí v závěru týdne Honsová.

Ve čtvrtek bude ještě pokračovat relativně chladnější epizoda. Převládat bude zpočátku oblačno až zataženo. Během dne se přechodně dočkáme i polojasné oblohy, ale rovněž přeháněk a v Čechách i bouřek. Nejvyšší teploty se dostanou na 16 až 20 °C.

V pátek by již mělo převládat polojasno či skoro jasno, ráno s ojedinělými mlhami. Během dne se v souvislosti s přibýváním oblačnosti budou ojediněle vyskytovat i přeháňky. Ranní teploty klesnou na 9 až 5 °C, denní se dostanou na 20 až 24 °C.

Letiště na Mallorce muselo kvůli silným dešťům přerušit provoz

Evropa

Sobota pak nabídne polojasno, odpoledne se od západu místy přidají přeháňky či bouřky. Ráno minima klesnou k 14 až 10 °C, přes den se dočkáme 23 až 28 °C.

V neděli bude oblačnosti více. Převládat bude oblačno až zataženo, na východě místy s přeháňkami, deštěm či bouřkami. Ranní minima setrvají mezi 14 a 10 °C, odpoledne se dočkáme hodnot mezi 22 a 26 °C.

„Hned v pondělí ale odpolední teploty opět ‚vystřelí‘ nahoru a v úterý a ve středu budeme skloňovat druhý a třetí letošní tropický den. Teplé jihozápadní až jižní proudění ale ukončí další přechod studené fronty, která počasí u nás začne ovlivňovat zřejmě později během středečního dne,“ popsala meteoroložka další vývoj počasí.

Do Evropy míří vlna veder, pocítí to i Česko

Počasí

V pondělí tak bude převládat polojasno s odpoledními maximy v rozmezí 24 až 28 °C. Ranní teploty setrvají v intervalu 14 a 10 °C.

Polojasno by mělo pokračovat i v úterý. Teploty nicméně zamíří vzhůru a během dne se dočkáme 27 až 31 °C. Teplé bude i ráno, kdy by se měla minima pohybovat mezi 17 a 13 °C.

Ve středu budou vedra kulminovat. Zpočátku dne bude polojasno, postupně bude přibývat oblačnosti a místy se přidají přeháňky, déšť či bouřky. Ranní teploty by neměly klesat pod 15 °C, přes den se budou zastavovat v rozmezí 27 až 31, na východě republiky až 33 °C.

Výběr článků

Načítám