Hlavní obsah

Víkend přinese uklidnění i příjemné letní teploty

Na víkend by se mělo turbulentní počasí uklidnit. V pátek je ovšem ještě potřeba počítat se silnými bouřkami. V příštím týdnu by mělo převládat polojasné počasí, místy doprovázené deštěm a pouze ojediněle i bouřkami, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 1.7. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

V pátek počasí ovlivní další studená fronta, na které se mohou vytvořit i velmi silné bouřky. „Už dopoledne bude v Čechách přibývat oblačnost na oblačno, postupně až zataženo, místy s deštěm, přeháňkami a bouřkami,“ sdělila Honsová.

Na východě území bude jasno až polojasno a oblačnost a srážky tam budou přibývat až později odpoledne. „Pozor, bouřky mohou být doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě kolem 50 milimetrů, krupobitím a nárazy větru o rychlosti kolem 70 km/h,“ doplnila meteoroložka.

Teploty přes den budou hodně rozdílné. Na západě 20 °C, na východě až 35 °C.

O víkendu se počasí uklidní. V sobotu bude na východě zpočátku oblačno, ojediněle s přeháňkami, přes den se obloha vyjasní. Ve zbytku země bude převládat jasno až polojasno s ranními teplotami 16 až 12 °C, na západě pouze kolem 8 °C. Odpolední maxima se dostanou na 20 až 25 °C.

Příjemně by mělo být v neděli, převládat bude polojasno až jasno s ranními teplotami mezi 14 a 10 °C. Přes den by se měla teplota dostat na 24 až 28 stupňů.

Od pondělí do středy by mělo převládat polojasno až jasno. V pondělí by mohlo být přes den i oblačno, místy s deštěm či bouřkami. „Před příchodem fronty budou teploty kulminovat na tropických hodnotách,“ řekla Honsová.

Ráno teploty klesnou k 16 až 12 °C, odpolední maxima se dostanou na 28 až 32 °C.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

 

Rovněž v úterý se místy může objevit déšť, ojediněle i bouřky. Ráno teploty klesnou na 17 až 13 °C, přes den budou mezi 23 a 27 °C.

Stejně by mělo být i ve středu, odpolední maxima ještě klesnou na 22 až 26 °C.  V dalších dnech by teploty měly dále klesat, předpovídá Honsová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám