Hlavní obsah

Vedra budou úmorná, varovali meteorologové

Aktualizováno

V úterý a ve středu se v České republice budeme potýkat s tropickými teplotami. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává, že v úterý se v částech republiky dostanou odpolední maxima nad 31 °C, ve středu by se měly pohybovat až nad 34 °C. Předběžně očekávají tento den i silné bouřky s nebezpečnými jevy.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané středeční nejvyšší teploty

Článek

V úterý by měly teploty nad 31 °C šplhat v části Čech a na jihovýchodě Moravy. Výstraha byla vydána pro Prahu, Středočeský a části Ústeckého, Plzeňského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Zlínského a Olomouckého kraje.

Ve středu se varování rozšíří na většinu území republiky, přičemž v Polabí a na jihovýchodě Moravy budou podle meteorologů maxima překračovat 34 °C. Výstraha před vysokými teplotami bude platit na celém území s výjimkou Karlovarského, Plzeňského, Ústeckého, Jihočeského a částí Středočeského a Libereckého kraje.

„Teploty to budou tropické a navíc podpořené velmi vysokou vlhkostí. Ve středu se tedy připravte na nepříjemné dusné odpoledne,“ uvedl ČHMÚ

Teploty vystoupají až k 35 stupňům

Počasí

ČHMÚ ve středu předpokládá i možnost vzniku silných bouřek, případná výstraha však bude vydána později. Bouřky budou souviset s očekávaným přechodem studené fronty, za níž by se mělo v dalších dnech ochladit.

Kvůli vysokým teplotám by měli lidé pít dostatek tekutin a omezit pobyt na přímém slunci i fyzickou zátěž. Na pozoru by se měli mít zejména starší lidé, kardiaci a děti.

Výběr článků

Načítám