Hlavní obsah

V Plzeňském kraji už upouštějí přehrady

Plzeň

Odtok z některých přehrad v Plzeňském kraji se v posledních dnech dramaticky zvýšil. Například na Lučině, nádrži na Mži nad Tachovem, je na hranici třetího povodňového stupně.

Foto: Povodí Vltavy

Vývoj výšky hladiny na přehradě Lučina

Článek

Vodohospodáři tak reagují na varovné prognózy ohledně srážek, které mají do regionu dorazit v následujících dnech, i na to, co se odehrálo na sklonku minulého a počátkem tohoto týdne. „Nad Tachovem jsme v pondělí měli pětiletou povodeň, kterou kompletně zachytila přehrada, pod ní byl klid. Teď ji musíme zase upustit, aby tam bylo na víkend místo,“ řekl Novinkám Petr Vicenda, dispečer plzeňského Povodí Vltavy.

V pondělí z Lučiny odtékalo 1,3 kubíku za sekundu, ve čtvrtek dopoledne to bylo skoro devět kubíků, hladinu se podařilo snížit skoro o metr.

Největší přehradu v kraji - Hracholusky na Mži - vodohospodáři upouštějí už od minulého týdne, během posledních sedmi dnů tam hladina klesla o 1,3 metru, množství odtékající vody těsně přesahuje první povodňový stupeň. „Pouštíme padesát kubíků za vteřinu, to je maximálně možný neškodný odtok. Jde o přípravu na to, kdyby se v povodí něco událo,“ konstatoval Vicenda.

Meteorologové vydali výstrahu před vytrvalými dešti. Platí do odvolání

Počasí

„Kohouty“ jsou otevřené i na žlutické přehradě, která leží na horním toku Střely, nebo na Klabavě - ta zadržuje vodu ze stejnojmenné brdské řeky. „Tam klesáme maximální rychlostí, jakou umožňuje provozní řád. Do pátku by měla být na minimální provozní kótě,“ podotkl Vicenda. Hladina se pomalu snižuje i na nýrské přehradě na horní Úhlavě.

„Prognózy srážkových úhrnů se zatím dost rozchází, předpověď je komplikovaná, v případě, že vyjdou pesimističtější scénáře, by mohlo jít o docela dost vody. Kulminace na velkých řekách by nastala pravděpodobně v neděli nebo až v pondělí, a to je hodně daleko - říkat teď, na jaký stupeň se řeky dostanou, by byla čirá spekulace,“ uzavřel Vicenda.

Bude pršet, někde i vydatně a trvale

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám