Hlavní obsah

V neděli bude až 27 stupňů. Naprostý extrém, říkají meteorologové

Aktualizováno

O nadcházejícím víkendu se budou teploty dostávat k letním hodnotám. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by místy mohlo být v neděli až 27 °C, což je s ohledem na počátek dubna „naprostý extrém“.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 2. 4. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

Výrazné oteplení v závěru týdne podle meteorologů predikují všechny předpovědní modely. Souviset bude s přílivem extrémně teplého vzduchu od jihozápadu.

„Víkendové teploty se budou pohybovat kolem 25 °C, v neděli by mohly lokálně dosahovat až k 27 °C, což je naprostý extrém pro začátek dubna,“ konstatovali meteorologové a očekávané teploty dokumentovali snímkem s predikcí modelu ECMWF pro nedělní odpoledne.

Takovéto teploty jsou podle meteorologů o 15 až 18 °C výše, než je průměr let 1979 až 2010.

Velmi vysoké teploty by navíc podle současné predikce měly vydržet i v úvodu příštího týdne.

Není vyloučeno, že v atmosféře se podobně jako o uplynulém velikonočním víkendu objeví písek ze Sahary, jehož koncentrace v posledních dnech překonávaly limity pro výskyt prachových částic a zásadně zhoršovaly viditelnost.

Nynější extrémní počasí dokumentují i rozkvetlé šeříky, které lidé mají i vzhledem k historickým konsekvencím spojené s počátkem května. Letos meteorologové upozornili, že v Praze se rozkvetlé šeříky objevily již 21. března.

Letošní březen byl podle meteorologů na našem území nejteplejším březnem v historii měření, která sahá do roku 1961. Průměrná teplota 7 °C byla o 3,8 °C vyšší než normál let 1991 až 2020. Byl zároveň o 0,8 °C teplejší než dosud nejteplejší březen z roku 2014.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané teploty v neděli odpoledne podle modelu ECMWF

Příští zimy mohou být chladnější, investovat do skiareálů už ale není rozumné, říká klimatolog

Počasí

Výběr článků

Načítám