Hlavní obsah

V Doksanech naměřili přes 36 stupňů

Teplotní rekordy pro 29. srpen dnes v Česku padly na 22 ze 169 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejvíce naměřili v Doksanech na Litoměřicku, kde bylo odpoledne 36,3 stupně Celsia. Na facebooku o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podobně vysoké teploty očekávají meteorologové i v pátek.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Koupání na Berounce (ilustrační foto)

Článek

„V Polabí a v nížinách Moravy byly dnes teploty nejvyšší, často kolem 34 stupňů Celsia,“ uvedl ČHMÚ.

Vedle Doksan má nové maximum například také Dubicko na Šumpersku, a to 34,6 stupně. Minimálně na 34 stupňů se teplota dostala také v Ústí nad Labem – Vaňově, Strážnici na Hodonínsku, Brodě nad Dyjí na Břeclavsku, České Lípě, Pasece na Olomoucku a Kopistech na Mostecku. Na těchto stanicích ale rekordy překonány nebyly, pouze v České Lípě byl vyrovnán zápis z roku 1992.

V pátek platí pro většinu země výstraha před teplotami nad 31 stupňů, výjimkou jsou hlavně horské oblasti v pohraničí. Od soboty do odvolání pak potrvá dál výstraha před vedry pro jižní Moravu. Lidé by podle ústavu měli omezit odpoledne tělesnou zátěž, dodržovat pitný režim a nenechávat děti či zvířata na přímém slunci, zvlášť v zaparkovaných autech.

„V průběhu víkendu přejde přes naše území od severozápadu slabá studená fronta, která horka na většině území částečně zmírní,“ doplnili pracovníci ČHMÚ.

Tropy budou pokračovat i v září

Počasí

Výběr článků

Načítám