Hlavní obsah

V Česku padaly teplotní rekordy

Česká republika má za sebou další tropický den, kdy se rtuť v teploměrech šplhala na nové rekordy. Sobota byla nejen slunečná, ale především extrémně teplá, a to na řadě míst po celé zemi. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) padly teplotní rekordy na 76 ze 168 meteorologických stanic, které sledují počasí minimálně 30 let.

Foto: Petr Horník, Novinky

Lidé využili sobotního teplého počasí a šli k vodní nádrži Mšeno v Jablonci nad Nisou.

Článek

„Dnes jsme zažili další z řady tropických dní, kdy maximální teploty vzduchu šplhaly většinou mezi 30 až 35 °C,“ uvedli meteorologové na síti X.

Nejvyšší teploty byly podle nich zaznamenány v jihomoravské Strážnici na Hodonínsku, kde teploměry v odpoledních hodinách ukázaly až 35,1 stupně Celsia. To je nejen nový místní rekord, ale také nejvyšší hodnota naměřená na celém území České republiky během tohoto dne.

Česko o víkendu potrápí vysoké teploty, varovali meteorologové

Počasí

Výrazně nadprůměrné teploty však nebyly výjimečné jen na jižní Moravě. Doksany na Litoměřicku hlásily nové maximum 34,5 stupně, Brod nad Dyjí na Břeclavsku zaznamenal 34,2 stupně a také v Tuhani na Mělnicku se teplota vyšplhala až na rovných 34 stupňů Celsia.

Mezi další místa s novými rekordy patří například stanice Pardubice-letiště, kde bylo naměřeno 33,8 stupně, stejně jako v pražské Libuši. Teploty přesahující 33 stupňů byly zaznamenány také v Brandýse nad Labem, Tušimicích na Chomutovsku, Pohořelicích u Brna nebo v Plzni-Bolevci.

Přijde studená fronta

Extrémní horko by ale podle předpovědi měla v neděli utnout studená fronta. „Přinese více oblačnosti, do Čech ochlazení a také přeháňky nebo i bouřky,“ uvedli meteorologové.

Zdůraznili přitom, že srážek ale bude plošně málo „a na řadě míst patrně nespadne ani kapka“. „Vydatnou zálivku nečekejte,“ doplnili meteorologové.

Navíc bouřky se očekávají spíše na Moravě, pro Čechy zůstává pravděpodobnost deště nízká, a tak se obyvatelé mohou připravit na pokračování vysokých teplot. Rtuť v teploměrech by se nicméně měla držet spíše pod třicítkou.

Přesto meteorologové upozorňují na rizika spojená s extrémními teplotami, jako jsou zdravotní komplikace, zejména u starších osob, dětí a lidí s chronickými onemocněními. Doporučují proto dodržovat pitný režim, vyhýbat se přímému slunci během nejteplejší části dne a pokud možno omezit fyzickou aktivitu.

Meteorologové v USA varují před extrémními vedry. Na pomoc si vzali voskovky

Počasí

Výběr článků

Načítám