Hlavní obsah

Tropickým nocím ještě není konec

Aktualizováno

Aktuální nadprůměrně teplé počasí, které na řadě míst doprovodila tropická noc z pondělí na úterý, vydrží podle meteorologů i po zbytek týdne. V následujícím týdnu by se pak mělo o něco ochladit, takže noci už budou snesitelnější, a až do začátku srpna by měly teploty odpovídat dlouhodobým průměrům. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Windy

Očekávané teploty v noci na středu

Článek

Výhled se týká období čtyř týdnů od 15. července do 11. srpna. Meteorologové očekávají, že aktuální týden bude v dlouhodobém srovnání nadprůměrně teplý. Odpolední maxima by se měla pohybovat kolem 30 °C a noční teploty často nebudou klesat pod hranici 20 °C, která je limitem pro tropické noci.

„V následujícím týdnu se však ochladí a průměrné teploty klesnou k dlouhodobému normálu nebo lehce pod něj. V maximech bude nejčastěji kolem 25 °C a zejména noci budou chladnější a snesitelnější,“ uvedl ČHMÚ.

Po zbytek období by se měla odpolední maxima pohybovat mezi 24 a 29 °C, zatímco k ránu budou teploty nejčastěji klesat k 16 až 11 °C. Tropické epizody nelze vyloučit, ale měly by být pouze krátkodobé.

Bude horko, pak sluneční brýle vystřídají deštníky

Počasí

Co se srážek týká, meteorologové očekávají po relativně vlhčím uplynulém období návrat k normálu či spíše suššímu charakteru počasí. Týdenní srážkové úhrny by se měly podle nich pohybovat kolem 10 milimetrů a pouze závěr období v druhém srpnovém týdnu by měl být opět srážkově bohatší.

Průměrná teplota pro období od 15. července do 11. srpna je 19,4 °C, průměrný srážkový úhrn odpovídá 75 milimetrům.

Na ulici to vypadalo jako v prosinci. Kroupy na Pardubicku roztály až druhý den

Domácí

Výběr článků

Načítám