Hlavní obsah

Teplota neklesla pod 20 °C, Česko má za sebou tropickou noc

Bystřice pod Hostýnem

Po extrémně teplé sobotě si Češi na řadě míst neoddechli ani v noci, rtuť v teploměrech totiž na řadě míst neklesla pod 20 stupňů Celsia – zažili jsme tak tropickou noc. Vůbec nejvyšší teplotu během ní meteorologové naměřili v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku, kde bylo 24,9 stupně.

Foto: Petr Horálek

Ilustrační foto

Článek

Teplota ale neklesla pod dvacetistupňovou hranici ani na řadě dalších míst. „Teploty na některých místech také neklesly během noci pod 20 °C a zaznamenali jsme tak tropickou noc,“ uvedli v neděli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Tropickou noc zažili lidé například v Mořkově, Albrechticích, Praze, Seči nebo ve Skutči. Přehled míst, kde byly naměřeny nejvyšší teploty, naleznete v tabulce níže.

V Česku padaly teplotní rekordy

Počasí

V sobotu padaly na řadě míst v Česku teplotní rekordy, kdy se rtuť v teploměrech šplhala na 30 až 35 °C. Nejvyšší teploty byly podle meteorologů zaznamenány v jihomoravské Strážnici na Hodonínsku, kde teploměry v odpoledních hodinách ukázaly až 35,1 stupně Celsia. To je nejen nový místní rekord, ale také nejvyšší hodnota naměřená na celém území České republiky během tohoto dne.

Výrazně nadprůměrné teploty však nebyly výjimečné jen na jižní Moravě. Doksany na Litoměřicku hlásily nové maximum 34,5 stupně, Brod nad Dyjí na Břeclavsku zaznamenal 34,2 stupně a také v Tuhani na Mělnicku se teplota vyšplhala až na rovných 34 stupňů Celsia.

Přichází studená fronta

Meteorologové nicméně upozornili, že nyní přichází změna. „Řeč je o studené frontě, která naše území začíná přecházet od západu. Dokonce se už vyskytuje první slabší déšť, a to hlavně v Jihočeském kraji a na severozápadě Čech,“ uvedli meteorologové.

„Právě zde se také už projevuje chladnější vzduch a teploty už zde moc během dne stoupat nebudou. Dále na východ je ale situace jiná, teploty stoupají nad 28 °C zejména na Moravě, a právě zde ještě – společně se Slezskem – bude dnešní den v nížinách tropický,“ doplnili meteorologové.

Podle nich je ale přízemní vrstva atmosféry poměrně dost suchá, a proto se „hodně aktuálních srážek může vypařit, než dosáhnou zemského povrchu“. Radarové odrazy tak mohou indikovat slabý déšť, ale ve skutečnosti neprší.

„V souvislosti se studenou frontou očekáváme dnes i slabší déšť, ale mnoho ho nebude a na řadě míst nezaprší vůbec nebo jen velice málo. Šance na odpolední bouřku je také malá, nicméně nevylučujeme, že se pár izolovanějších nevyskytne odpoledne a v podvečer na Moravě. Bohužel schází vlhkost, a to i ve vyšších partiích atmosféry. Dostupné energie bude pro bouřky velmi málo a to bude velmi ztěžovat jejich vývoj,“ uzavřeli meteorologové.

Meteorologové v USA varují před extrémními vedry. Na pomoc si vzali voskovky

Počasí

Výběr článků

Načítám