Hlavní obsah

Českem procházejí silné bouřky

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (CHMÚ) ve středu aktualizoval výstrahu před bouřkami, které na většině území mohou být v průběhu dne a noci na čtvrtek velmi silné a provázené nebezpečnými jevy. Kvůli vydatným srážkám očekávají meteorologové i vzestupy hladin. Během odpoledne se silné bouřky vytvářely v Čechách, postupně se přesunuly i na Vysočinu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

Článek

„Konvektivní aktivita je nejsilnější na linii mezi jižními a severními Čechami. Postupně se bude přesouvat dále na východ do oblasti Vysočiny a východních Čech,“ upřesňoval odpoledne ČHMÚ s tím, že na jihu Čech byly hlášeny i čtyřcentimetrové kroupy. Na východě republiky by se měly bouřky vytvářet až později odpoledne.

„Bouřky jsou a budou ale i nadále spíše lokální a nevyskytnou se na celém území výstrahy. Sledujte proto radarová data,“ uvedli meteorologové.

Bouřky by podle upraveného varování neměly hrozit na úplném západě Čech v částech Karlovarského a Plzeňského kraje.

V českých krajích by měly velmi silné bouřky hrozit do půlnoci, na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech budou hrozit až do čtvrtečního rána. Na východě republiky v částech Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje by měly mít bouřky nižší intenzitu.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ k 17:00

Kvůli předpokládaným vydatným a intenzivním srážkám, které budou bouřky doprovázet, doplnili meteorologové varování o očekávané vzestupy hladin. Menší toky v pásmu od jihozápadu Čech přes Vysočinu a části Pardubického a Olomouckého kraje se mohou dostat až na druhý stupeň povodňové aktivity.

U Chvaletic na Pardubicku byl kvůli popadaným větvím na trolejové vedení zastaven provoz vlaků. „Událost se stala už v 16:30, na místě jsou hasiči, které větve likvidují a prořezávají. Na trati stojí vlaky, na žádný z nich to ale nespadlo,“ řekl Novinkám mluvčí Správy železnice Pavel Tesař. Předpokládaný čas obnovení provozu byl na 17:30.

V Praze hasiči zasahují u jednotek případů spojených s bouřkou. V Kočově ulici v pražských Čimicích například spadlo několik stromů na zaparkovaná auta.

Foto: Aktu.cz

Poničená auta.

Očekávané srážkové úhrny mohou podle ČHMÚ při opakovaných bouřkách přesahovat 70 milimetrů. Vše bude doprovázet silný vítr s poryvy o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině a kroupami kolem 3 centimetrů.

Vedle toho platí ve středu varování před vysokými teplotami, které v Polabí i částech Moravy a Slezska budou překračovat 34 °C.

Meteorologové již avizovali, že další silné bouřky očekávají v pátek.

Na Polsko se žene série ničivých bouří. V Německu je ohrožen semifinálový zápas ME ve fotbale

Evropa

Výběr článků

Načítám