Hlavní obsah

Družicové záběry ukazují, jak se tlaková níže Boris zasekla nad střední Evropou

Aktualizováno

Dešťové pásmo se začalo vracet na západ, a v Jeseníkách tak konečně přestalo pršet. Další srážky se čekají zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny a rovněž na jihu Čech. Od středečního rána napršelo na návětří Jeseníků téměř 450 milimetrů srážek. Bez přestávky tam pršelo od čtvrtečního rána. Družicové záběry ve videu u článku ukazují, jak se tlaková níže Boris zasekla nad střední Evropou. Je na nich krásně vidět, jak se oblačnost zastavuje o hory na severní hranici ČR.

Družicové záběry tlakové níže Boris od soboty do nedělního ránaVideo: EUMETSAT

Článek

Na většině území již spadlo zhruba 80 procent předpokládaných srážek. Plyne to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Dešťové pásmo se vrací od výhodu na západ. Bude se přesouvat přes Českomoravskou vrchovinu a v jižních Čechách a na Šumavě bude pršet ještě dlouho,“ uvedl po jednání ústřední povodňové komise ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Dnes naprší většinou do 30 milimetrů, kolem 50 milimetrů v Jeseníkách a Krkonoších a kolem 60 milimetrů v Jizerských horách. V Beskydech už srážky ustávají a naprší dnes už jen do 5 milimetrů,“ uvedli ještě v neděli ráno meteorologové.

V pondělí by ještě mělo na většině území pršet, ale srážkové úhrny již budou nižší – kolem 25 milimetrů. V Novohradských horách může napršet ještě kolem 40 milimetrů, na Šumavě kolem 50 milimetrů.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Odhad srážek na neděli

Pondělní odhady srážek pro Jeseníky kolísají mezi 10 a 60 milimetry, přičemž medián je kolem 25 milimetrů.

Krušná noc

V Jeseníkách a Beskydech v noci napršelo přes 100 milimetrů. Vůbec největší srážkové úhrny jsou od středy na návětří Jeseníků (skoro 450 milimetrů), ale i na hřebenech Krkonoš napršelo kolem 400 milimetrů. V Beskydech je to 300 milimetrů a kolem 250 milimetrů spadlo v Novohradských a Jizerských horách a rovněž na Ostravsku.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Odhad srážek na pondělí

„Od včerejšího do dnešního rána napršelo přes 200 mm v Jeseníkách a Beskydech, na Červenohorském sedle napršelo 238 milimetrů, Lysá hora naměřila 237 milimetrů, Ramzová 236 milimetrů, Jeseník 234 milimetrů, Javorový 233 milimetrů. Kolem 200 milimetrů napršelo na hřebenech Krkonoš,“ uvedl ČHMÚ.

Jsme zoufalí. Hrůza! Jeseník a okolní obce jsou zcela odříznuty

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám