Hlavní obsah

Proč to celé dny schytává převážně jen Česko? Tlaková níže Boris se tady dostala do kleští

Tlaková níže Boris, která v současnosti přináší do zemí střední Evropy extrémní srážky a povodňové stavy, zasáhla s mimořádnou intenzitou i území České republiky. Podle animace srážkového předpovědního modelu to dokonce vypadá, že si na Česko obzvlášť zasedla.

Tlaková níže Boris se v sobotu drží nad Českem.Video: Windy

Článek

„Plošně nejrozsáhlejší a nejdelší srážková epizoda z Evropy na našem území připadá kvůli poloze tlakové níže Boris,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Mohutná tlaková níže postupovala od přehřátého Středozemního moře z oblasti Janovského zálivu na sever a severovýchod. Nad střední Evropou a zejména nad českou kotlinou se však, velmi zjednodušeně řečeno, dostala do kleští. Na východě narazila na oblast vysokého tlaku vzduchu, která u nás ještě před týdnem zajišťovala tropy a která ji nepustila dál. Naopak na západě jí dala stopku další oblast vysokého tlaku se středem nad Velkou Británií. Právě toto postavení tlakových útvarů způsobilo, že se Boris nad Českem a jeho okolím zasekl a nemohl postupovat dál.

K extrémním srážkám přispěly hory

„V extremitě srážek velkou roli hraje při tomto směru proudění u nás pohoří. Na návětrných stranách hor výrazně zesilují srážky. Vzduch je nucen stoupat vzhůru, kde se ochlazuje a dochází ke kondenzaci,“ přiblížila Honsová princip, vlivem kterého je území ČR nyní vystaveno mimořádně vytrvalému dešti. Proudění vzduchu ještě urychluje silný vítr.

Družicové záběry tlakové níže Boris od soboty do nedělního ránaVideo: EUMETSAT

Na animaci portálu Windy, který zaznamenává srážkovou predikci evropského předpovědního modelu ECMWF, je vidět, jak se srážkové útvary převalují v oblasti střední Evropy, jako by ji nechtěly opustit.

Jiný snímek zaznamenávající srážkovou aktivitu nad Evropou se stal terčem vtipů na sociálních sítích. Uživatel sítě X komentoval skutečnost, že příval deště schytala hlavně česká kotlina, zamyšlením, zda Češi nepřehodnotí svůj dlouhodobý ateismus.

Česko se kvůli intenzivním a vytrvalým srážkám potýká se záplavami. Nejvážnější je situace na severu Moravy a ve Slezsku.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Záběry z Luční boudy: Tohle jsme tu ještě neviděli

Domácí

Výběr článků

Načítám