Hlavní obsah

Přízemní mrazíky a na horách sníh. Na závěr týdne se ochladí

Druhá polovina týdne přinese větrné počasí s četnými srážkami a samotný závěr rovněž četné ranní mrazíky. Na vrcholcích hor se budou objevovat i sněhové vločky. V dalších dnech by se mělo znovu mírně oteplit, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 26.9.2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

Ve čtvrtek bude počasí pod vlivem vlnící se studené fronty. Během dne tak bude převládat velká oblačnost, místy musíme počítat s deštěm nebo přeháňkami. Srážky budou během odpoledne a večera nabírat na intenzitě. Na východě území je očekáváme až později večer, do té doby tam bude polojasno,“ konstatovala Honsová. Srážky by se měly v Čechách pohybovat do 10 milimetrů.

Počítat je třeba i s čerstvým jihozápadním větrem, který bude mít na horách v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině a bude snižovat pocitovou teplotu.

Oblačno až zataženo bude pokračovat i v pátek. Místy je opět třeba počítat s deštěm či přeháňkami. Ranní minima klesnou na 14 až 10 °C, přes den se teploty dostanou na 16 až 20 °C.

Počasí bude už bez výkyvů, příjemné podzimní

Počasí

V sobotu se charakter počasí nezmění, oblačné počasí s deštěm či přeháňkami bude pokračovat. Oblačnosti by mělo ubývat až během odpoledne, ustávat tak budou i srážky. Ráno budou teploty klesat na 12 až 8 °C, přes den se dočkáme teplot mezi 12 a 17 °C. Během noci na neděli se ojediněle mohou objevit přeháňky, které na vrcholcích hor mohou být sněhové.

V neděli již bude oblačnosti méně, převládat bude polojasno až jasno, ráno s přízemními mrazíky a teplotami nejčastěji mezi 6 a 2 °C. Přes den se teploty dostanou na 11 až 15 °C.

V pondělí by po ránu mělo být jasno, pouze ojediněle se objeví mlhy či nízká oblačnost. Tomu budou odpovídat i nejnižší teploty, které klesnou ke 4 až 0 °C, a opět se vyskytnou četné přízemní mrazíky. Přes den by měly teploty vystoupat k 12 až 16 °C.

V úterý a ve středu by mělo být oblačno, v úterý i polojasno. Ranní minima ráno po oba dny klesnou k 8 až 4 °C, denní maxima vystoupají na 14 až 18 °C. Přeháňky se v úterý mohou objevovat pouze ojediněle, ve středu již místy.

Foto: Toby Melville, Reuters

Jelení souboje v říji

Klimatické změny zdvojnásobily pravděpodobnost silných povodní v Evropě

Věda a školy

Výběr článků

Načítám