Hlavní obsah

Pomezí Čech a Moravy sužují velmi silné deště a bouřky

Aktualizováno

Na pomezí východních Čech a západní Moravy se v úterý odpoledne vytvořil silný pás bouřek, který téměř nepostupoval. Setrvával nad částí Pardubického, Středočeského a Olomouckého kraje a nad částí kraje Vysočina. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) odhadl, že v zasažené oblasti může do úterního podvečera spadnout i kolem 50 milimetrů srážek.

Mapa bouřekVideo: ČHMÚ

Článek

Výstraha před bouřkami platila do večera, v oblasti ale stále silně prší.

„V Orlických horách a na pomezí Olomouckého a Pardubického kraje se objevují velmi silné bouřky,“ uvedli odpoledne meteorologové k vydané výstraze.

Voda komplikovala provoz na silnicích v Pardubickém kraji. Jeden z řidičů zůstal v Klášterci nad Orlicí uvězněn v autě poté, co na vůz spadl strom. „Nezraněného řidiče hasiči vyprostili a strom odklidili mimo vozovku,“ uvedl mluvčí krajský hasičů Jakub Stryka.

Foto: HZS Pardubického kraje

V Klášterci nad Orlicí spadl na auto strom

Meteorologové vydali výstrahu pro části Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje, jež platila do úterního večera.

Riziko silných bouřek spočívalo právě v tom, že jsou téměř bez pohybu a mohou se opakovaně vyskytovat na jednom místě a mohou je doprovázet opakované průtrže mračen, popsali meteorologové.

Jinde případné bouřky neměly být příliš silné a jejich srážkové úhrny se měly pohybovat do 30 milimetrů. Kroupy by se měly objevovat pouze výjimečně. Výrazná bouřková oblačnost se v podvečer objevila také v Moravskoslezském i Zlínském kraji.

V týdnu budeme střídat sluneční brýle a deštníky

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám