Hlavní obsah

Podzim je tu. Pád teplot je nezvykle strmý

Nový pracovní týden začíná strmým ochlazením, které jen tak nepomine, naopak bude každým dnem výraznější ve srovnání s letním počasím, jaké panovalo až do víkendu. Teplotní pád z nadprůměrných teplot v prvním zářijovém týdnu do podprůměrných hodnot druhého týdne je nezvykle strmý.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 9. 9. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

„Z výrazně nadprůměrných teplot, které byly ještě o víkendu vyšší až o 10 stupňů, než je v tomto období běžné, se dostaneme na konci týdne na výrazně podprůměrné teploty, které budou až o 10 stupňů nižší,“ uvedla k rázu počasí v tomto týdnu meteoroložka Dagmar Honsová.

Hlavními „chladiči“ podle ní budou dvě studené fronty. „První bude počasí u nás ovlivňovat v pondělí, druhá od středy. A v hlavní roli budou pláštěnky,“ upozornila.

V pondělí bude na většině území pršet, počasí bude pod vlivem vlnící se studené fronty. Naprší od 5 do 30 milimetrů. Oproti víkendu se výrazně ochladí. Nejtepleji bude na Moravě a ve Slezsku hned ráno, a to až 23 stupňů, ale během dne se bude ochlazovat. V Čechách teploměry ukážou jen 15 až 21 stupňů. Bude větrno.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy se bude vyskytovat déšť nebo přeháňky. Odpoledne může být přechodně až polojasno. Ranní teploty klesnou na 15 až 11 stupňů, denní vystoupí na 17 až 21 stupňů.

Ve středu bude polojasno až oblačno, místy s přeháňkami, postupně se přidá déšť. Ráno se ochladí na 12 až 8 stupňů. Denní teploty se budou pohybovat mezi 17 a 22 stupni, na východě mohou vystoupit ještě až ke 24 stupňům.

Čtvrtek přinese oblačnou až zataženou oblohu, místy s přeháňkami nebo deštěm, ojediněle se objeví bouřky. Ráno teploměry ukážou 13 až 9 stupňů, odpoledne pak maximálně 15 až 20, ale na západě jen kolem 12 stupňů.

Víkend se nevydaří

Na závěr týdne je předpověď nevlídná. Na pátek hlásí zataženo a déšť. Ranní teploty klesnou ještě níž než v předchozích dnech, a to na 10 až 6 stupňů. Ze zahrádek a balkonů je proto už potřeba sklidit choulostivější tropické rostliny. Ani přes den se moc neohřejeme, bude mezi 10 a 14 stupni.

Stejné hodnoty jsou hlášeny i na sobotu, tedy zataženo s deštěm, ranními teplotami mezi 10 a 6 a denními mezi 10 a 14 stupni.

V neděli bude oblačno, místy se budou objevovat přeháňky nebo déšť. Ranní minima opět spadnou k 10 až 6 stupňům, zatímco denní maxima nepřekonají 12 až 17.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakryta.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Ostrý zlom. Na Sněžce by mohl napadnout první sníh

Počasí
Foto: Profimedia.cz

Deštníky a pláštěnky se budou hodit (ilustrační foto).

Výběr článků

Načítám