Hlavní obsah

Ostrý zlom. Na Sněžce by mohl napadnout první sníh

Že na tropické počasí posledních dní budeme od příštího týdne moci jen vzpomínat, už předpovědi naznačují pár dní. V neděli, kdy na většině území panovaly teploty přes 30 stupňů, ale Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zmínil možnost, že se v nejvyšších polohách republiky dočkáme prvního sněhu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Vysokohorská meteorologická observatoř na vrcholu Sněžky

Článek

„Není vyloučeno, že se ve čtvrtek a v pátek na Sněžce (1603 m n. m.) objeví přechodně i první sněhové vločky,“ píší pracovníci ČHMÚ na Facebooku. „O tom, zda bude možné na naší nejvyšší hoře postavit malého sněhuláka, budeme mít jasnější představu ale až v první polovině příštího týdne,“ upozorňují.

Propad teplot bude souviset s příchodem studené fronty, která do Česka přinese výrazně chladnější počasí, než jaké panovalo dosud. Ještě v neděli přitom padaly teplotní rekordy na většině stanic měřících déle než 30 let. Nejvyšší teplota byla podle ČHMÚ naměřena v Tuhani na Mělnicku, a to 32,9 stupně.

Nejvíce tropických dní letos meteorologové zatím zaznamenali na jihomoravské stanici ve Strážnici. Maximální denní teplota tam podle nich překročila 30 stupňů ve 47 dnech, čímž padl rekord z roku 2015 se 44 tropickými dny. „Jedná se o počty naprosto bezprecedentní,“ konstatovali meteorologové.

Už začátek nového týdne přinese teplotní sešup o 10 až 15 stupňů a četné srážky.

„Další studená fronta přejde pak naše území ve středu večer nebo v noci na čtvrtek a za ní pronikne od severozápadu nad naše území ještě chladnější vzduch,“ uvádí ČHMÚ s tím, že na východě zřejmě vznikne ostré teplotní rozhraní, na kterém se dle současných modelů vyskytne od čtvrtka až do víkendu trvalejší a vydatnější déšť.

„V rámci trvalejších a vydatnějších srážek ve východní polovině republiky nejsou vyloučeny ani úhrny za toto období kolem 50 mm, na návětrných stranách hor (patrně Jeseníků a Beskyd) mohou být i několikanásobně větší,“ uvádějí meteorologové s tím, že vývoj situace je zatím značně nejistý a bude se ještě upřesňovat.

Letošní léto bylo na Zemi nejteplejší v historii měření

Svět

Výběr článků

Načítám