Hlavní obsah

Opět řádí bouřky, u Litomyšle se vytvořila supercela

V pondělí se nad Českou republikou opět vytvářejí četné bouřky, u Litomyšle meteorologové dokonce zaznamenali vytvoření supercely. Tu mohou doprovázet nebezpečné jevy v podobě poryvů větru, přívalových srážek či krupobití. Bouřlivé počasí by mělo vydržet i ve zbytku týdne.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Zatočení supercely na radarech ČHMÚ.

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil na vznik supercely na sociálních sítích. Podobně jako v neděli se vytvořila v oblasti mezi Vysočinou a Pardubickým krajem a meteorologové za pomoci radaru zdokumentovali její „zatočení“.

Bouřky se v pondělí vytvářejí i v jižních a středních Čechách a na Vysočině. Na rozdíl od uplynulého víkendu nebyla s ohledem na lokální výskyt bouřek a jejich očekávané projevy na pondělí vydána výstraha, i tak ale meteorologové upozornili, že se mohou vedle srážek objevovat i menší kroupy.

Dvě supercely a přívalové srážky se v oblasti vyskytly již v neděli. V sobotu se v souvislosti s bouřkami vyskytlo na Ústecku dokonce slabé tornádo. Výraznější problémy však rozmary počasí během víkendu nezpůsobily.

Řádění bouřek na východě Čech: Bahno zaplavilo trať, padaly velké kroupy

Krimi

Související články

Přeháněk a bouřek se nezbavíme celý týden

S přeháňkami a bouřkami se budeme hojně setkávat po celý týden. Krom mírného středečního chlazení slibuje předpověď na nadcházející dny teploty kolem 20 °C....

Výběr článků

Načítám