Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Extrémní lijáky ve střední Evropě jsou důsledkem mimořádně teplých moří, vysvětluje meteorolog

Aktualizováno

V Česku se rozpršelo a začala platit výstraha před extrémními srážkami, které budou hrozit až do konce týdne. Potvrzují je i nejnovější výpočty meteorologů. Vodohospodáři upouštějí vodu z přehrad a kvůli počasí se také ruší kulturní akce. V krajích a obcích zasedají protipovodňové štáby, jednala také Ústřední povodňová komise.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

Článek

Vysoké srážkové úhrny čekají meteorologové v nejbližších třech dnech na většině území ČR. Podstatně slabší srážky předpokládají jen v západních a severozápadních Čechách.

Největší úhrn srážek zatím hlásí Královéhradecký kraj.

On-line reportáž končí

Dnešní on-line reportáž končí. Další informace o extrémních srážkách, které Česko čekají, přineseme v pátek ráno.

Doporučení hasičů

V pátek se mají zvedat hladiny řek a kromě příprav na povodně vydali hasiči rovněž doporučení, co dělat, pokud dojde k evakuaci.

V Českých Budějovicích se v sobotu čeká až stoletá voda

V Českých Budějovicích by mohly hladiny řek v sobotu vystoupat na úroveň padesátileté až stoleté vody. Úhrn srážek bude vyšší, než ukazoval původní předpoklad hydrometeorologů, vyplývá z aktuální předpovědi. Novinářům to ve čtvrtek večer řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) po jednání krajské povodňové komise.

České Budějovice zahajují stavbu protipovodňové bariéry, Kuba doporučil i ostatním městům, aby zahájila protipovodňová opatření.

„V Českých Budějovicích mělo původně protékat Vltavou 350 krychlových metrů za vteřinu. Situace se však za 12 hodin rapidně zhoršila a nyní je odhad na průtok kolem 530 krychlových metrů za vteřinu. Jedná se o aktuální čísla, ale nikdo teď neví, jestli za dalších 12 hodin nebudou ještě vyšší,“ uvedl hejtman.

Momentálně odhadovaný průtok podle Kuby znamená, že by Vltava zůstala ve svém korytu, jen by se například pod Dlouhým mostem vylila na parkoviště, které leží přímo u řeky. Vyšší průtok proti odhadovaným předpokladům má být i na Malši, která se v Českých Budějovicích vlévá do Vltavy. Na jihu Čech od noci na dnešek s přestávkami prší, déšť má během pátku zesílit. „Všechny modely ukazují, že nejvyšší průtoky se objeví na řekách v sobotu večer nebo v neděli ráno,“ řekl Kuba.

Pražští hasiči se připravují na velkou vodu

V Praze se hasiči připravují na velkou vodu. Ve čtvrtek večer pomocí speciální pytlovačky pytlovali písek. Díky stroji dokázali takto připravit za hodinu 600 dvoukomorových pytlů.

Pražští hasiči se připravují na případné povodně a plní pytle s pískem.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Na povodně se chystá i pražská zoo

Na případné riziko povodně se připravuje i pražská zoo. K preventivnímu přemisťování zvířat do vyšších částí areálu ale zatím nepřistoupila, neboť stěhování představuje pro zvířata velkou zátěž. Pro případnou evakuaci má však připravený podrobný postup, řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Zahrada je podle něj na případnou povodeň mnohem lépe připravena než v letech 2002 a 2013.

„Máme povodňový plán, který je velmi detailní. Ten určuje, při jakém stavu vody se začíná s evakuací, v jakém pořadí a kam jdou jaká zvířata,“ uvedl Bobek. Dodal, že postup byl letos aktualizovaný.

Stěhování podle něho pro zvířata představuje „ránu“ a z chovatelského hlediska je podle ředitele velkým poškozením. Zahrada proto k takovému kroku zatím nepřistoupila. Pracovníci však nyní kontrolují vybavení zahrady, které by mohlo být při povodních potřeba, například čerpadla, prověřují také, zda jsou k dispozici potřebná vozidla. Zoo také kvůli výstraze meteorologů ruší dovolené a volna svých zaměstnanců, aby byli dostupní.

Při ničivých záplavách v roce 2002 přišlo v pražské zoo o život několik zvířat. Symbolem povodní byl zejména lachtan Gaston, kterého voda odnesla do Německa, kde byl odchycen, ale vlivem stresu a vyčerpání uhynul. Utopili se například hrošíci a gorilí samec Pong. Sloního samce Kadíra museli pracovníci zoo utratit, protože nebylo možné jej evakuovat.

Do příprav proti povodním se zapojili i vězni

Odsouzení z Vazební věznice v Liberci se ve čtvrtek odpoledne rovněž zapojili do příprav proti povodním v Libereckém kraji.

Plnili pytle pískem a skládali je na palety, aby je pak mohli hasiči rozvézt na potřebná místa. Pokračovat v pomoci budou zřejmě i v dalších dnech, neboť jejich pomoc využije Krizový štáb Libereckého kraje.

Policie v Pardubicích je v pohotovosti

„I policisté v Pardubickém kraji se připravují na případné povodně. V pohotovosti máme například krajskou pořádkovou jednotku, psovody, k dispozici tři lodě, čtyřkolky a další techniku, která by mohla být potřeba,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Policisté by podle ní mohli v následujících dnech pomáhat například s evakuacemi, následnou ochranou objektů, z nichž byli evakuováni lidé, s uzavíráním nesjízdných silnic nebo další potřebnou logistikou.

Příprava policistů z Pardubického kraje na velkou voduVideo: Policie ČR

Na Labi, Vltavě a Moravě bude zákaz plavby, varuje Státní plavební správa

Na některých úsecích Labe, Moravy a Vltavy bude kvůli očekávaným extrémním srážkám v nadcházejících dnech nejspíš platit zákaz plavby. Týká se to například i Baťova kanálu, uvedla Státní plavební správa (SPS). Lidé mají včas dát lodě do ochranných přístavů, malá plavidla by měli vytáhnout mimo vodní cesty.

Podle předpokladů SPS by měla být od pátečních 22:00 zakázána plavba na Moravě v úseku Otrokovice-jez Bělov - Uherský Ostroh. Od sobotních 03:30 by pak měl zákaz platit na Moravě v úseku Uherský Ostroh – Hodonín. Na Labi je zákaz plánován od sobotních 04:00 v úseku Kunětice až Přelouč, od 10:00 pak z Přelouče do Mělníka.

Vltava má být podle výhledu SPS nesplavná od sobotních 0:30 v úseku České Budějovice - zdrž VD Orlík-Rejsíkov. „Na Vltavě v úseku VD Slapy až Mělník a na Labi v úseku Obříství až Hřensko je předpoklad zastavení plavby v následných dnech,“ uvedla SPS bez upřesnění času. Na jiných vodních cestách platí zákazy plavby při vyhlášení druhých a třetích stupňů povodňové aktivity.

V Pardubicích zasedala povodňová komise

V Pardubickém kraji zasedala ve čtvrtek v 17 hodin povodňová komise. Druhý povodňový stupeň je aktuálně vyhlášen na Chrudimce v Padrtech na Chrudimsku.

Hejtman Martin Netolický (SOCDEM) Novinkám řekl, že s vysokou pravděpodobností bude nejvyšší odezva na srážkové úhrny podle stávajících modelů na Novohradce. „To nejhorší nás teprve čeká… na území Pardubického kraje mají být úhrny mezi 330 až 350 mm, což je obrovské číslo,“ uvedl.

Aktuální situace v Pardubickém krajiVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

Armáda může v případě potřeby nasadit vrtulníky i vyprošťovací techniku

Resort ministerstva obrany je v případě potřeby připravený podpořit integrovaný záchranný systém při řešení následků vydatných dešťů. „Armáda České republiky může prakticky okamžitě nasadit dva vrtulníky a dva ženijní odřady s vyprošťovací technikou a personálem,“ sdělili mluvčí armády Magdalena Dvořáková a mluvčí ministerstva Karel Čapek. Připravené zapojit se do pomoci jsou také státní podniky a příspěvkové organizace ministerstva, například svými ubytovacími kapacitami, zajištěním stravování nebo technikou.

Pro oblast Čechy je armáda připravena nasadit jeden vrtulník Mi-17 (nebo W-3A) z 24. základny dopravního letectva Kbely s obslužným personálem a posádkou, který může vzlétnout během dne do 20 minut a do půlhodiny v noci, a to včetně víkendu. Druhý vrtulník Mi-171Š je připraven na Moravě, vzlétl by z 22. základny vrtulníkového letectva Náměšť nad Oslavou.

S pozemními pracemi, vyprošťováním vozidel či odstraňováním následků živelních pohrom jsou připraveni pomoci ženisté z 15. ženijního pluku Bechyně. Připraven je vždy jeden odřad pro Čechy a jeden pro Moravu, každý v počtu 16 osob.

O nasazení dalších sil a prostředků české armády by musela rozhodnout vláda.

ČEZ odpouští vodu z dolní nádrže Dlouhých strání

ČEZ začal ve čtvrtek odpouštět vodu z dolní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách. S jeho zástupci se na tom dohodl olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN).

Z nádrže odtéká voda rychlostí dvanáct kubíků za sekundu. To by mělo pomoci obcím v povodí řeky Desná, kde se očekávají největší přívaly vody, mj. Loučné nad Desnou, Velkým Losinám, Petrovu nad Desnou či Rapotínu.

Extrémní lijáky jsou důsledkem mimořádně teplých moří

Extrémní lijáky, na které se střední Evropa připravuje, jsou důsledkem mimořádné meteorologické konstelace, v jejímž středu je nezvykle teplé Středozemní moře, řekl meteorolog Leopold Haimberger.

„Ze severní Itálie se do Polska přesunuje mocná oblast nízkého tlaku. Je to velmi pomalé a relativně veliké,“ řekl. „Níže je napájena z moří, která jsou nyní o tři až pět stupňů teplejší, než je běžné. Vlhkost níže čerpá nejen ze Středozemního moře, ale také z Černého moře a z Baltu,“ vysvětlil Haimberger, který působí v Meteorologickém a geofyzikálním institutu Vídeňské univerzity.

Vodní díla v ČR už mají prostor pro 751 milionů kubíků vody

Ve vodních dílech všech povodí v České republice je kvůli extrémním srážkám prostor pro 751 milionů metrů krychlových vody, řekl po zasedání Ústřední povodňové komise v Praze ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

V Povodí Vltavy je aktuálně volný prostor pro 297 milionů metrů krychlových vody, v Povodí Labe je podle Výborného volný necelý milion metrů krychlových, v Povodí Odry pak 120 milionů metrů krychlových.

Jednotlivá povodí se podle ministra musí řídit manipulačními řády a nad jejich rámec mohou vodu odpouštět po domluvě s krajskými povodňovými komisemi. „Ale vše musí probíhat tak, abychom neohrozili další veřejné zájmy. To znamená, že pokud máme vodní dílo, které je určené k vodárenským účelům, tak nemůžeme odpouštět nad rámec toho, abychom například ohrozili zásobování obyvatel pitnou vodou,“ dodal.

Nová prognóza pro povodí Odry

Upřesněnou prognózu srážek a vzestupů hladin zveřejnil státní podnik Povodí Odry pro oblast Moravskoslezského kraje.

V oblasti Poodří, Opavské pahorkatiny a Ostravské pánve spadne podle této prognózy až 190 mm srážek, v Jeseníkách až 300 mm a Beskydech až 200 mm.

„K dispozici máme celkem cca 100 milionů krychlových metrů volných prostorů připravených k tlumení velkých vod, dnes a zítra se tyto tlumicí prostory zvětší až do 120 milionů kubíků,“ uvedla mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková.

Vodu odpouštějí celý den i jizerskohorské přehrady

Vodohospodáři Povodí Labe kvůli výstraze před vydatnými dešti od čtvrtka postupně upouštějí i přehrady jizerskohorské kaskády.

Voda klesá v nádržích v Josefově Dole, Bedřichově, na Fojtce a Mlýnici i ve Mšeně v Jablonci nad Nisou.

Výjimkou je přehrada Harcov v Liberci, která je kvůli rekonstrukci vypuštěná. Případné zvýšení přítoku vody by však měla zvládnout i přesto, že jsou hráz a odtokové kanály v rekonstrukci.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Vodohospodáři vypouštějí vodu z vodní nádrže Mšeno v Jablonci nad Nisou.

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám