Hlavní obsah
Online

Policie řeší tři případy rabování

Aktualizováno

Česko dál trápí záplavy. Ty si zatím vyžádaly tři oběti, sedm lidí se pohřešuje. Problémy s velkou vodou se v pondělí přesunuly i do Čech. Vzestup hladin ještě pokračuje na tocích odvodňujících Šumavu a Novohradské hory. Podle předpokladů začal dopoledne přetékat rybník Rožmberk, Lužnice by ale neměla dosáhnout 50leté vody. V noci se očekává kulminace Labe v Ústeckém kraji.

Záznam: Záběry povodňové situace v ČR 17. 9. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

Povodňové stavy v úterý v půl šesté ráno platily na 163 místech v Česku, večer jich bylo 130, z toho na 30 místech stav ohrožení. V pondělí večer stoupala hladina řeky Moravy například v Olomouci a Kroměříži. Příčinou byly rozlivy vody z jejích menších přítoků, řeky Bečvy a z říčky Haná. Třetí stupeň povodňové aktivity je stále překročen na celém úseku Malše, na horní Lužnici a na Blanici pod vodním dílem Husinec.

Meteorologové předpokládají, že se teploty od úterý dostanou nad 20 stupňů Celsia. Ve středu a ve čtvrtek očekávají ojediněle bouřky, deště ale bude ubývat.

On-line reportáž končí

On-line reportáž z úterního povodňového dění končí.

Vysoké tresty za rabování

Počet mimořádných událostí v souvislosti s povodněmi klesá. Jsou potvrzena tři úmrtí a sedm pohřešovaných. Potvrzeny jsou i tři případy rabování. Lidem, kteří se ho dopustili ve stavu nebezpečí, hrozí 8 až 15 let vězení. Místa, která lidé opustili, hlídá policie. Po jednání Ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

Policie také řeší 17 přestupků proti krizovému zákonu.

Důchody pro postižené na jakékoliv poště

Důchody bude možné v krajích postižených povodněmi vyzvednout na jakékoliv poště, informoval po jednání krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan.

Ústřední krizový štáb řešil také víkendové volby, stát pomůže postiženým obcím, které budou mít problém obsadit volební komise například proto, že její členové jsou vytopeni. Hlasovací místnosti mohou být improvizované, případě se mohou sloučit. Hasiči dodají elektrocentrály do míst, kde by ještě v sobotu odpoledne nešla elektřina, aby mohla komise odeslat výsledky hlasování.

Lužnice nedosáhne 50leté vody

Hladina Lužnice pod Rožmberkem by neměla dosáhnout úrovně padesátileté vody. Znamená to, že by se řeka výrazně nevylila do měst, řekl hejtman Martin Kuba.

Firmy stahují zaměstnance z celé ČR

Desítky zaměstnanců z celého Česka stahuje do provozů zasažených povodní v Moravskoslezském kraji společnost Veolia Energie. V Ostravě se jedná o Elektrárnu Třebovice a Teplárnu Přívoz, pomoc potřebují i teplárny v Krnově, Přerově a Olomouci. Důvodem jejich co nejrychlejší opětované zprovoznění.

Hladina Labe v Ústeckém kraji stoupá

Hladina Labe na dolním toku v Ústeckém kraji dál pozvolna stoupá. Kulminace se očekává v následujících hodinách. Platí třetí povodňový stupeň.

Zaplavená je silnice do Dolního Žlebu na Děčínsku a zatopená jsou některá pole, hřiště a volné plochy na Litoměřicku. Hasiči jsou v pohotovosti. Ve městech jsou postavené hráze z pytlů s pískem i protipovodňové stěny.

V krajském městě zvýšená hladina řeky komplikuje dopravu. Kvůli protipovodňovým stěnám platí dopravní omezení.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Protipovodňová hráz u Labe v Bílině

Odpůrci přehrady se brání

Hnutí Duha Jeseníky se brání kritice, že odpůrci přehrady Nové Heřminovy mohou za to, že řeka Opava nyní tak těžce zasáhla Opavu a Krnov. Kdyby přehrada stála, následky povodní by podle hydrologů nebyly tak těžké. Podle ekologů měl opatření proti povodním zajistit stát jinak než přehradou.

Samotné město Nové Heřminovy, které se přehradě bránilo nejvíc, bylo povodní těžce zasaženo a jeho představitelé se odmítli vyjádřit s tím, že teď musí odklízet následky povodní.

Za povodeň může stát, ne my, zlobí se odpůrci přehrady Nové Heřminovy

Foto: Vizualizace - Povodí Odry

Takto má vypadat přehrada v Nových Heřminovech.

Situace v Brně se vrací k normálu

V Brně se situace vrací do normálu. Svitava dosáhla na území Brna takových hodnot, že mohl být v úterý odpoledne odvolán 2. stupeň povodňové aktivity. Na Svratce nadále zůstává 2. stupeň, ale i její hladina mírně klesá. Z Brněnské přehrady pokračuje odstraňování kmenů stromů a dalších velkých naplavenin.

Vláda: V Moravskoslezském kraji už nebezpečí nehrozí

Česká vláda vyrazila v úterý do Moravskoslezského kraje, aby se seznámila s následky tamních ničivých povodní. Na tiskové konferenci pak členové vlády večer oznámili, že situace se již stabilizovala a extrémní nebezpečí nikde nehrozí. Podle premiéra Petra Fialy bude obnovení úplného provozu na všech moravskoslezských komunikacích trvat zřejmě až do konce letošního roku.

Česko navíc požádalo v rámci systému civilní pomoci o 15 tisíc vysoušečů. Z vlastních zásob už úřady do zatopených lokalit rozváží osm tisíc vysoušečů.

V Královéhradeckém kraji už není žádný třetí stupeň

V Královéhradeckém kraji k 18:00 platily povodňové stupně už jen na šesti místech, třetí stupeň povodňové aktivity (SPA), tedy stav ohrožení, nikde. Druhý stupeň platil na řece Orlici v Týništi nad Orlicí a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Na ostatních tocích byl první stupeň SPA, vyplynulo z webu Povodí Labe.

Narušená hráz rybníka

Jedním z důsledků povodní na Vysočině je narušení hráze rybníka Duchák v katastru Třeště na Jihlavsku. Velké množství vody z něj odteklo dírou v hrázi do spodního rybníka Petrchák. Rybníky leží mezi Třeští a Stonařovem v lokalitě Zadní pouště, kde je i rekreační chatová oblast se zhruba třiceti objekty. Hasiči na místě zasahovali v úterý před polednem.

Vysočina ukončila činnost povodňové komise

Vysočinský hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) ukončil v úterý činnost krajské povodňové komise. „Aktivovaný zůstává jeho pracovní štáb, který bude i nadále situaci sledovat, mapovat škody a podobně,“ uvedl hejtman.

Hladina všech významných tocích během pondělí a úterý významně poklesla. Místní samosprávy nyní nejčastěji řeší praktické záležitosti. „Zásadní je zajištění pitné vody. Aktuálně tuto problematiku, tedy kontaminaci studní, hlásí například Křižánky,“ uvedl hejtman.

Vrtulník na Bruntálsku pomáhá rozvážet pomoc

Vrtulník DSA pomáhá na Bruntálsku rozvážet humanitární pomoc do špatně dostupných či odstřižených místVideo: Novinky

Rakousko hlásí šestou oběť

Počet obětí záplav v Rakousku stoupl na šest. V Dunaji u dolnorakouské obce Marbach an der Donau bylo nalezeno tělo muže, uvedla agentura APA.

Z rybníku Rožmberk poteče výrazně víc vody

Z rybníku Rožmberk na Jindřichohradecku bude od středy odtékat výrazněji více vody než dosud. Nyní je to 20 až 30 krychlových metrů za vteřinu, od středy by měl odtok stoupnout až na 90 krychlových metrů za vteřinu. Následkem toho by se mohla zvýšit hladina Lužnice, která je na řadě míst pod Rožmberkem na nejvyšším třetím povodňovém stupni. O případné evakuaci Veselí nad Lužnicí město rozhodne ve středu, uvedl v úterý tamní starosta Vít Rada (BEZPP, za Jihočechy 2012).

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám