Hlavní obsah
Online

Část Pardubic se chystá na evakuaci, stav ohrožení platí na 17 tocích

Aktualizováno

Tlaková níže Boris přináší na České území vydatný a trvalý déšť, který zvedá hladiny toků. Až do pondělka meteorologové očekávají vysoké srážkové úhrny a povodně. Na velkou vodu se připravují obce i města, ruší se kulturní i sportovní akce. V souvislosti s počasím dochází také k výpadkům proudu nebo k problémům v dopravě. Novinky situaci sledují v podrobné on-line reportáži.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 13. 9. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

Během čtvrtka se vodohospodáři na případné povodně připravovali a začali upouštět vodu z přehrad. Na řadě míst republiky se začala připravovat protipovodňová opatření.

Nejkritičtější situace bude o nadcházejícím víkendu zřejmě na Jesenicku, kde by mělo spadnout až 300 milimetrů srážek. V Praze by měla Vltava kulminovat v noci ze soboty na neděli.

On-line reportáž

Výstraha před povodněmi

Český hydrometeorologický ústav vydal v sobotu ráno výstrahu před povodněmi. Bezprostřední nebezpečí hrozí zejména na Jesenicku a na jihu a severu Čech.

V 6:30 byl povodňový stupeň na 145 místech Česka. Nejvyšší, tedy třetí, stupeň byl na 27 místech. Extrémní povodňové ohrožení je např. na Frýdlantsku.

Foto: ČHMÚ

Povodňová výstraha ČHMÚ

Za posledních 24 hodin nejvíc pršelo v Jeseníkách a Krkonoších

Za posledních 24 hodin nejvíc pršelo v Jeseníkách a Krkonoších. Ve Zlatých Horách na Jesenicku spadlo 164 litrů na metr čtvereční, uvádí web Envidata.

Třetí povodňové stupně jsou na 20 místech na 17 tocích

Hladiny řek v Česku stoupají. Některý ze tří povodňových stupňů platil v pět hodin ráno na 123 místech, zatímco před půlnocí jich bylo 80. Počet míst s nejvyšším stupněm povodňové aktivity, tedy ohrožením, vzrostl na 20 na 17 tocích.

Hladiny toků mají podle meteorologů nadále stoupat během noci a o víkendu. Na některých místech již napršelo úhrnem od pátku 50 až 110 milimetrů srážek, tedy 50 až 110 litrů na metr čtvereční, nejvíce v Novohradských a Jizerských horách, Krkonoších a Jeseníkách.

V Mikulovicích voda zaplavila první domy

Hladina řeky Bělé v Mikulovicích na Jesenicku aktuálně vystoupala na 287 centimetrů. Řeka dosáhla již třetího stupně povodňové aktivity, ale stále se drží v korytu. Jak uvedla Česká televize, obyvatele ale momentálně trápí přítoky Bělé a voda, která se valí z polí. Ta zaplavila již několik domů v obci.

Třetí stupeň je na 13 tocích

Nejvyšší, třetí stupeň je aktuálně na 16 stanicích na 13 tocích v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách, Železných a Novohradských horách. Na 30 vzrostl aktuálně počet míst, kde byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity.

Další říčka v Jeseníkách na třetím stupni

Černá Opava se přidala k tokům, které se během noci dostaly na třetí stupeň povodňové aktivity. V obci Mnichov dosáhla po čtvrté hodině ranní hladina výšky 150 centimetrů, což je více než dvojnásobek běžného stavu.

Ohrožení platí na 14 místech na 11 tocích

Hladiny řek nadále stoupají, tři hodiny po půlnoci platil některý stupeň povodňové aktivy na 110 místech. Nejvyšší, třetí stupeň je aktuálně na 14 stanicích na 11 tocích v  Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách, Železných a Novohradských horách, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nově přibyl stupeň ohrožení na říčce Třebovka v Ústí nad Orlicí a na toku Jevíčka v Chornici na Svitavsku. Naopak na Vidnavce ve Vidnavě na Jesenicku klesly průtoky na druhý stupeň povodňové aktivity.

Mimo provoz je osm železničních tratí

Kvůli pádu stromů způsobenému extrémními dešti a větrem je v Česku mimo provoz osm tratí, uvedla Správa železnic. Většinu chce zprovoznit do 9:00.

Zhruba do dnešních 9:00 nepojedou kvůli pádu stromů vlaky na tati mezi Ostroměří a Novou Pakou na Jičínsku, mezi Železným Brodem a Semily, mezi Českou Lípou a Bakovem nad Jizerou a mezi Jilemnicí a Rokytnicí nad Jizerou.

Do 7:00 má být zastaven provoz na trati z Oseku na Teplicku do Moldavy v Krušných horách a do dnešního poledne nepojedou vlaky z Františkových Lázní na hraniční přechod s Německem ve Vojtanově na Chebsku.

Kvůli pádu stromu má být do 3:30 zastaven provoz také na trati mezi Křižany a Rynolticemi na Liberecku. Až do pondělí nepojedou kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám vlaky v úseku Boří les – Lednice na Břeclavsku.

Na některých místech již napršelo až 110 milimetrů srážek

Na některých místech již napršelo úhrnem od pátku 50 až 110 milimetrů srážek, nejvíce v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách.

Hladiny řek budou dle meteorologů v noci nadále stoupat.

Vážná situace je na Smědé na Liberecku. Ve Višňové a Předlánce její hladina vystoupala na 2,5 metru, tedy vysoko nad běžný stav. Třetí povodňový stupeň zde platí také ve Frýdlantu.

V Krkonoších je třetí stupeň na Labi na vodním díle Labská ve Špindlerově Mlýně a ve Vestřevi. V Pardubickém kraji na Chrudimsku platí stupeň ohrožení na Novohradce v Luži a na jejím malém přítoku Žejbro v Rosicích.

Hladiny řek nadále stoupají, třetí stupeň na 12 stanicích

Hladiny řek nadále stoupají, hodinu po půlnoci platil některý stupeň povodňové aktivy na 98 místech. Nejvyšší, třetí stupeň byl na 12 stanicích, uvedl ČHMÚ.

Bělá na Jesenicku je na 3. stupni

Říčka Bělá v Mikulovicích na Jesenicku dosáhla o půlnoci třetího povodňového stupně. Hladina tam dosáhla úrovně 251 centimetrů. Hladina stoupá rychleji, než předpokládaly modelové předpovědi. Stupně ohrožení měla říčka dosáhnout až o 24 hodin později.

V Brně dosáhla Svratka 2. stupně

V Brně dosáhla Svratka 2. stupně povodňové aktivity. O případné evakuaci budou obyvatele záplavových oblastí informovat městské části a složky IZS. „Vyčkejte na další informace ve svých domovech s připraveným evakuačním zavazadlem,“ uvedl oficiální účet brněnské metropole na síti X.

Na sedmi místech už platí stupeň ohrožení

Kolem 23:30 platil některý z povodňových stupňů na 80 místech. Na třetím stupni je Smědá ve Višňové a Frýdlantu, Labe na vodním díle Labská a ve Vestřevi, Svratka v Židlochovicích, Novohradka v Luži a  Černá v Ličově.

Smědá ve Frýdlantu dosáhla 3. povodňového stupně

Smědá ve Frýdlantu na severu Čech dosáhla z prvního na třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení, během pouhých dvou hodin. Řeka dál rychle stoupá.

Starosta města Dan Ramzer znovu vyzval veřejnost, aby co nejrychleji odvezli své vozy z okolí řeky a centra města, pokud je tam ještě mají.

Frýdlantští monitorují také další vodní toky ve městě, kromě Smědé i Řasnici, která je na 2. stupni povodňové aktivity a Větrovský a Kunratický potok.

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám