Hlavní obsah
Online

Povodňová vlna z Jeseníků dorazila do Olomouckého kraje, voda zaplavila část Litovle

Aktualizováno

Problémy s deštěm a velkou vodou v Česku ještě nekončí. Varování meteorologů bude platit u dešťů i v průběhu pondělí a u povodní i pro další dny. Hladiny toků na některých místech sice už kulminovaly, na řadě dalších míst však mohou ještě stoupat. Hrozí také sesuvy půdy. Vývoj sledujeme v on-line reportáži.

Živě: Povodňová situace v ČR 16. 9. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

Zásah dostaly během neděle Hanušovice na Šumpersku, které zatopila povodňová vlna. Pod vodou se ocitla také většina Krnova na Bruntálsku. Evakuace probíhají v Ostravě a výzvu opustit domovy dostali rovněž obyvatelé Troubek na Přerovsku, které byly symbolem povodní v roce 1997. Evakuováno bylo v celé zemi přes 10 000 lidí. V Krkonoších po deštích hrozí zemní laviny.

Nejvíce srážek spadlo v Krkonoších

Povodňové stavy v pondělí ráno platily na 207 místech v Česku. Z toho na čtyřech byl extrémní povodňový stupeň – na Chrudimce, na dvou místech řeky Opavy a na Odře. S výjimkou Chrudimky voda v těchto místech ale klesá. Vyplynulo to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle něj v noci opět pršelo na většině území republiky, přičemž nejvíce srážek, až 30 milimetrů, spadlo v Krkonoších.

V Jizerských horách napršelo do 15 milimetrů a na ostatním území do deseti, uvedli meteorologové. V pondělí se podle nich srážky přesunou zejména na Šumavu a do Novohradských hor.

Lijáky hrozí v Sasku a Bavorsku

Německá meteorologická služba varuje před dlouhotrvajícími lijáky v některých částech Saska a na jihovýchodě Bavorska. V Sasku bude situace trvat do pondělního poledne, v Bavorsku do úterního rána. V Sasku by mělo napršet až 60 litrů na metr čtvereční, v Bavorsku mezi 50 a 70 litry na metr čtvereční. Kulminační vlna se očekává až ve středu vzhledem k záplavám v Polsku, Česku a Rakousku.

Ostrava je bez tepla a teplé vody

Ani přes maximální úsilí složek integrovaného záchranného systému a zaměstnanců společnosti Veolia Energie nebylo možno zachovat provoz ostravské teplárny, v důsledku povodní nastala ve městě odstávka tepla a teplé vody. Sdělila to mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná. „Přes veškerou snahu nebylo možno dodávky zachovat, voda z řeky zalila Třebovice včetně elektrorozvoden, což vedlo k odstavení teplárny z bezpečnostních důvodů,“ řekla.

Společnost Veolia Energie pracuje nepřetržitě na řešení této mimořádné situace a má připraven plán obnovy provozu. Jakmile voda ustoupí, okamžitě zahájí odčerpávání vody a důkladnou kontrolu všech zařízení. Při příznivém vývoji situace společnost předpokládá obnovu provozu v horizontu dnů. Lidé mohou aktuální informace k této situaci nalézt na webu www.vecr.cz, zákaznická linka tlf. 800 800 860.

Veolia Energie ČR | Veolia Energie

Záchranné práce na Jesenicku skončily

Hasiči v neděli večer ukončili záchranné práce na zaplaveném Jesenicku. Zachránili 230 lidí a evakuovali 2000 obyvatel. V noci zasahovali v Litovli.

V Hradci Králové stoupá hladina Labe

Hladina Labe v Hradci Králové v 05:00 přesáhla hranici třetího povodňového stupně. Třetí stupně byly ráno na dalších sedmi místech v Královéhradeckém kraji.

V Jihomoravském kraji je ohrožena velkou vodou desítka míst

Na tocích v Jihomoravském kraji stále platí na více než desítce míst třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. V pondělí nad ránem se na něj dostala i Morava v Lanžhotě na Břeclavsku. Následky nepříznivého počasí stále místy omezují vlakovou i autobusovou dopravu, což se týká především severní části kraje, ale také Znojemska a Hodonínska.

Prognóza pro Troubky se zlepšila

Prognóza pro ohroženou obec Troubky na Přerovsku se zlepšila. Průtok v řece Bečvě je oproti předpokladu nižší, voda již kulminovala. Troubky už záplavy zažily dvakrát, staly se i symbolem katastrofálních povodní v roce 1997.

„Situace vypadá přívětivě, voda v Dluhonicích již před nějaký časem kulminovala a kulminuje i na našem lokálním varovném systému přes řeku Bečvu na mostě směrem na Tovačov. Slabá místa se na severu katastru zatápí, ale stále je tam nějaký retenční prostor,“ uvedl starosta.

Limitní hodnota pro Troubky je průtok Bečvy v deset kilometrů vzdálených Dluhonicích 650 kubíků. Podle prognózy se očekával průtok až ve výši 693 kubíků, proto se rozhodlo podle primátora Přerova a předsedy protipovodňové komise Petra Vrány (ANO) o evakuaci obyvatel. Na profilu v Dluhonicích voda kulminovala po 03:00 při průtoku 627 metrů krychlových za sekundu, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

V Ostravě a Opavě je extrémní povodeň

Na řece Opavě v Opavě a na Odře v Ostravě-Svinově je stále extrémní povodeň. Na dalších šesti místech v Moravskoslezském kraji je 3. povodňový stupeň.

Povodňová vlna dorazila do Olomouckého kraje

Povodňová vlna dorazila z Jeseníků do střední části Olomouckého kraje, kde se zvyšují hladiny toků. Řeka Morava zaplavila část Litovle, v Přerově kulminovala Bečva bez rozlití do ulic, všechny hlavní silniční komunikace v Přerově zůstaly průjezdné. Bečva by v Přerově měla dál postupně klesat.

Třetí povodňový stupeň platí na 12 místech Olomouckého kraje, například na Moravě v Moravičanech na Šumpersku, Bečvě v Dluhonicích na Přerovsku, Třebůvce v Lošticích na Šumpersku, Krupé v Habarticích na Šumpersku, Desné v Koutech nad Desnou na Šumpersku či na Velké Hané ve Vrchoslavicích na Prostějovsku. ČHMÚ uvádí extrémní povodňový stupeň stále v Mikulovicích na Jesenicku a v Jindřichově na Šumpersku, měření je tam však ovlivněno technickou chybou čidel, která zřejmě vznikla při víkendové extrémní povodni.

Na jihu Čech platí nejvyšší povodňový stupeň

Na jihu Čech stále platí nejvyšší, třetí povodňový stupeň na 13 místech. Hladina nadále pozvolna stoupá na Lužnici i jejím přítoku Nežárce. Předpověď meteorologů není pro jižní Čechy nejpříznivější. Pršet by tam mělo nejen během pondělí, ale i v úterý a ve středu. Některé propočty ukazují, že by tam protipovodňová opatření nemusela stačit.

Hladina řek ve východním Sasku stoupá

Hladina řek ve východním Sasku se stále zvyšuje. Labe v obci Schöna na hranicích s Českou republikou dosáhlo už třetího povodňové stupně. Hladina vody je na úrovni 6,03 metru. Stoupá také hladina Lužické Nisy. Na měřidle v Görlitzu (Zhořelci) bylo ráno dosaženo úrovně 4,98 metru. Silnice 99 na německé straně Görlitzu byla z bezpečnostních důvodů uzavřena.

Rekordní úroveň hladiny řeky Kladská Nisa

Hladina vody v řece Kladská Nisa je na rekordní úrovni 7, 98 metru. Je to o 1,5 metru více v době povodní v roce 1997. Rozlití řeky postihlo město Nisa, velmi špatná je celkově situace v okrese Kladsko u českých hranic.

Čekají se vzestupy hladin na nižších tocích

Počet míst, na kterých platí některý z povodňových stupňů, se za posledních 24 hodin snížil zhruba o 40. Kolem dnešních 02:30 hlásilo některý z povodňových stupňů 222 míst, z toho zhruba na třetině platil nejvyšší, třetí stupeň nebo stupeň, který Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) označuje jako extrémní povodeň. Na horních tocích se situace uklidňuje, čeká se vzestup na nižších tocích.

Ve Veselí nad Lužnicí se evakuovat nemusejí

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí se zatím evakuovat nemusí. Stále ale hrozí růst hladiny na úroveň 50leté vody, proto možnost evakuace trvá.

V Nise zaplavila voda nemocnici

V polském městě Nisa zaplavuje voda místní nemocnici. Přízemí je pod vodou, pacienti jsou evakuováni. „Mám 80 pacientů, jsme bez elektřiny, baterie se vybíjejí, telefony nefungují. Zaplavena jsou už dvě patra,“ uvedla Marta z okresní nemocnice v Nise na platformě Twój Info.

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám