Hlavní obsah
Online

V Českém Těšíně a Krnově vyhlásili evakuaci

Aktualizováno

Deště na území celého Česka neustávají a hladina řek prudce stoupá, na některých místech spadlo za den až 200 milimetrů srážek, upozornili meteorologové. Voda odtéká po povrchu i tam, kde jindy žádný potok neteče. Dochází také k evakuacím, zejména v Opavě, Českém Těšíně a Krnově. V Opavě je situace horší, než uváděly sobotní prognózy. Řeka Opava se již vylila z břehů, hasiči na člunech zachraňují ty, kteří dosud neodešli. Vývoj sledujeme v on-line reportáži.

Živě: Povodňová situace v ČR 15. 9. 2024Video: Novinky

Článek

V sobotu meteorologové předpovídají ještě intenzivnější srážky než v pátek, zejména na Jesenicku. Lze tedy předpokládat, že hladiny řek budou dále stoupat.

Obzvlášť závažná situace se očekává na Sázavě. V sobotu odpoledne by tam hladina řeky mohla překonat stoletou vodu.

Hasiči v Olomouckém kraji evakuovali 1900 lidí

Hasiči v Olomouckém kraji evakuovali dosud kvůli záplavám na 1900 obyvatel, využít přitom museli při záchranných akcích také čluny a cisterny. Připravená místa pro nouzové ubytování využilo v evakuačních centrech více než 300 lidí, sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová. Další lidé podle ní našli zázemí u rodin či známých.

Hasiči mají na kontě v kraji za posledních 24 hodin tisícovku zásahů. Situace se podle mluvčí po Jesenicku a Šumpersku dramatizuje kvůli vzrůstající hladině Bečvy také na Přerovsku. Výrazně vzrostla nyní i hladina Bělé v Mikulovicích.

Řeka v Opavě se rozlila

Řeka Opava se v Opavě rozlila do lokality sídliště Kateřinky. Hasiči tam jezdí na člunech a pomáhají zachraňovat lidi, kteří dosud neodešli, řekl mluvčí města Roman Konečný.

Vážná situace je podle něj například u zahrádkářské kolonie nedaleko Vojenského splavu. Vody městem nyní protéká více, než se podle předpovědí očekávalo.

„Situace je horší, než jak v sobotu uváděly prognózy. Vody je mnohem více,“ řekl. Dodal, že současná povodeň už překonala i tu z roku 1997. „Co se týče množství vody, tak určitě. Ohledně škod ještě nevíme,“ uvedl.

V 07:00 na řece Opavě platil stále třetí povodňový stupeň. Hladina se dostala do výšky pěti metrů. Běžný stav je okolo metru.

„Voda do prostor sídliště Kateřinky teče ze dvou zdrojů. Na místě už jsou i hasiči s čluny. Pomáhají zachraňovat obyvatele,“ řekl Konečný. Dodal, že město nechalo v Komárově také uzavřít hlavní tah spojující Ostravu a Opavu. „Přes komunikaci teče voda,“ řekl. Zaplavené je i městské koupaliště. Město také posílilo policejní hlídky v oblastech, kde se lidé měli evakuovat. „Nyní tam máme 48 policistů. Obcházejí i domy a zvoní tam, kde se třeba ve spodním patře svítí,“ řekl.

Voda z husinecké přehrady zatím města neohrožuje

Voda z husinecké přehrady na Prachaticku zatím nijak zásadně neohrožuje města na řece Blanici. Situaci ale mohou zkomplikovat další možné deště.

Bečva ve Valašském Meziříčí se vylévá z břehů

Řeka Rožnovská Bečva se ve Valašském Meziříčí vylévá z břehů. Zaplavila některé ulice a průmyslové areály. Evakuace obyvatel zatím nebyla nutná.

Labe v Mělníku je na třetím stupni

Labe v Mělníku dosáhlo v noci třetího povodňového stupně, jako jediná řeka ve středních Čechách. Celkem platí v kraji povodňový stupeň na 14 místech.

Olomoučtí hasiči zasahují na 180 místech

Na 180 místech zasahují nyní hasiči v Olomouckém kraji. „Zachraňujeme a evakuujeme obyvatele nejvíce ohrožených míst kolem toku Bělé, Vidnávky a Desné na Jesenicku a Šumpersku. Využíváme čluny, záchrany probíhají i pomocí cisteren. Zachránili jsme 45 lidí včetně dětí, evakuovali 1900 osob,“ informovala Novinky mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Velká voda změnila obce v Česku k nepoznání

Kde ještě před několika dny tekl malý potůček či říčka, byla v sobotu potopa. Podívejte se na šest míst napříč celou Českou republikou, jejichž podobu povodeň výrazně změnila.

FOTO: Před a po. Jak velká voda změnila obce v Česku k nepoznání

Krnovská radnice nařídila evakuaci

Krnovská radnice nařídila evakuaci Dolního Kostelce a dalších 13 ulic. Týká se asi tisícovky lidí.

Situace podle radnice odpovídá roku 1997 a má se ještě zhoršit.

Řeka Opava se zatím do opavského sídliště Kateřinky nerozlila

Řeka Opava se zatím v plné síle nerozlila do největšího opavského sídliště Kateřinky. Situace se ale může změnit.

Koryto řeky je plné. V některých menších lokalitách se už voda rozlila. „Jinak se ale zatím voda drží v korytu. Hladina má ale ještě stoupat,“ sdělil ČTK mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný.

Hladina Opavy se v noci na neděli se dostala do výšky bezmála pěti metrů. Běžný stav je přitom okolo metru.

Evakuace v Českém Těšíně

Radnice v Českém Těšíně na Karvinsku nařídila evakuaci centra města a ulice Na Olšinách. Lidé se mají přesunout do základní školy na ulici Slezská.

Hladina řeky Olše dosáhla ve městě výšky 552 centimetrů a platí zde extrémní povodňové ohrožení.

Hladina Olše prudce stoupla, Český Těšín nařídil evakuaci

Přetekla jihočeská nádrž Husinec

Kolem půl čtvrté v noci přetekla jihočeská nádrž Husinec poblíž stejnojmenné obce. Přetok byl očekáván a obyvatelé obcí pod přehradou byli informováni, uvedl server iDnes.

Podle hejtmana Martina Kuby ovšem bezprostřední významné nebezpečí nehrozí.

Řeka Opava se vylévá z břehů

Koryto řeky Opavy je plné a ve stejnojmenném městě už hladina toku dosahuje stupně extrémního ohrožení.

Řeka se místy začíná vylévat na sídliště Kateřinky. Lze očekávat, že bude sídliště zaplaveno během následujících minut.

Situace v Opavě v neděli krátce před třetí hodinou ranníVideo: Facebooková skupina Povodně v ČR 2024 - autorka: Eliška Vavrečková

Radnice rozeslala na mobilní telefony SMS zprávy všem lidem, kteří tam bydlí, aby oblast opustili.

V Ostravě je uzavřena dálnice D1

V Ostravě je uzavřena dálnice D1, voda zaplavila pás ve směru na Prahu. Kvůli výpadku technologií je na D1 uzavřen v obou směrech tunel Klimkovice.

Evakuace České Vsi se týká 800 lidí

Rozbouřená řeka Bělá odřízla v noci severní cíp Olomouckého kraje. Podle starosty České Vsi Petra Mudry se hladina nyní opět prudce zvedla. V obci nefunguje elektřina ani dodávky pitné vody.

Ze zhruba 800 lidí, kterých se nebezpečí bezprostředně týká, neuposlechlo zhruba 30 procent lidí. „Už jen monitorujeme situaci, evakuujeme, zachraňujeme lidi a čekáme na ráno,“ uvedl starosta.

Odra v Bohumíně na třetím stupni

Řeka Odra se v Bohumíně v Moravskoslezském kraji dostala na třetí povodňový stupeň. Hladina tam teď dosahuje úrovně šesti metrů.

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám