Hlavní obsah

Nebezpečí se opět přesouvá i do Čech. Meteorologové vydali novou výstrahu

Meteorologové v neděli opět upřesnili varování před povodněmi, které platí v souvislosti s vydatnými srážkami, které v uplynulých dnech zasáhly a ještě zasáhnou části Česka. Na některých stanicích průtoky dosáhly, případně dosáhnou úrovně padesátileté vody a budou překračovat třetí stupeň povodňové aktivity.

Husinec a ProtivínVideo: PF, Novinky

Článek

Zatímco varování před dešti se nezměnilo a zůstává v různé intenzitě v platnosti do půlnoci na pondělí na většině území, nejvyšší výstraha před povodňovými jevy se rozšířila i do oblasti středních a západních Čech.

Meteorologové očekávají dosažení třetího stupně povodňové aktivity na tocích v částech Středočeského, Plzeňského i Ústeckého kraje. Labe v Mělníku na soutoku s Vltavou se na třetí stupeň povodňové aktivity dostalo v neděli ráno.

„Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA a případně i 50letých průtoků předpokládáme během neděle a v noci na pondělí na tocích, které odvodňují Jeseníky, Krnovsko, Opavsko, Ostravsko a Beskydy. Výrazné vzestupy budou i nadále pokračovat u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti, Českomoravskou vrchovinu, Šumavu a Novohradské hory,“ uvedl ČHMÚ.

Opavské sídliště je pod vodou. Mezi paneláky teče řeka

Domácí

Během neděle by mělo v západní polovině Čech napršet do 30 milimetrů. „V pondělí bude postupně pršet na většině území s úhrny nejčastěji mezi 5 až 35 milimetrů, v Jizerských horách až 40 milimetrů. V Jeseníkách, na Šumavě a v Novohradských horách může napršet ještě 40 až 60 milimetrů,“ očekávají meteorologové.

Do nedělního odpoledne zůstává v platnosti i varování před silným větrem. Situace by se již měla uklidnit na východě a jihozápadě republiky, na zbytku území může ještě foukat vítr s nárazy o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině.

Město plave divokou řekou, voda přišla během deseti minut. Hanušovice se nestihly evakuovat

Domácí

Dešťová oblačnost, z níž v uplynulých dnech spadlo leckde několik stovek milimetrů srážek, se na východě republiky obrátila a stočila se zpět na západ. Vydatně pršet by tak mělo ještě zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny a na Šumavě.

Družicové záběry ukazují, jak se tlaková níže Boris zasekla nad střední Evropou

Počasí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám