Hlavní obsah

Mráz, sníh, vítr, ale i oteplení na 15 stupňů. Počasí bude jako na houpačce

Aktualizováno

Začátek dubna nabídne typicky aprílové počasí. Nový týden odstartoval mrazem, postupně se ale bude oteplovat, takže ve středu teploměr ukáže až 15 °C, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Většina týdne bude ovšem větrná, takže pocitová teplota bude výrazně nižší. Současně lze čekat hodně oblačnosti a srážek vzhledem k tomu, že přes Česko budou přecházet jednotlivé frontální systémy.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 4.4. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

Pondělí bylo ráno mrazivé. „V šest hodin ráno například v Českých Budějovicích klesla teplota na -4,6 °C, v Brně na -4,2 °C, v Chebu na -4,2 °C a v Temelíně na -5,2 °C,“ uvedla Honsová.

Během dne bude zpočátku dne zmenšená oblačnost, ojediněle přeháňky. Odpoledne začne od severozápadu přibývat oblačnosti až na zataženo a večer se k velké oblačnosti na severozápadě území místy přidají srážky, ty budou od středních poloh smíšené nebo sněhové. Denní teploty vystoupí na 4 až 9 °C. Mírný jihozápadní vítr začne v Čechách zesilovat. Odpoledne bude v nárazech v nížinách dosahovat rychlosti až 70 km/h, na severu území na horách až kolem 90 km/h.

Noční mrazy doplní silný vítr, varovali meteorologové

Počasí

V úterý bude zataženo až oblačno, během dne na většině území déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh, postupně pouze na hřebenech hor sněžení.

Právě v noci na úterý by mělo v horských oblastech napadnout nejvíce nového sněhu, a to až 20 centimetrů. „V kombinaci s větrem se budou od vyšších poloh tvořit sněhové jazyky,“ uvedla Honsová. Ranní teploty budou klesat k 5 až 1 °C. Denní teploty vystoupí na 7 až 11 °C. Vítr bude slábnout až během odpoledne.

Zataženo až oblačno by mělo být také ve středu. Během dne by mělo ubývat oblačnosti přechodně na polojasno. Ranní teploty budou klesat na 5 až 1 °C. Denní teploty vystoupí na 10 až 15 °C. Už ve středu bude vítr během dne opět nabírat na síle – odpoledne bude foukat čerstvý jihozápadní vítr s nárazy o rychlosti kolem 55 km/h.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, na většině území dešťové přeháňky, na horách postupně sněhové. Ranní teploty budou klesat na 7 až 3 °C. Denní teploty vystoupí na 12 až 16 °C, od západu se bude opět ochlazovat. Také ve čtvrtek bude větrno, foukat bude vítr o rychlosti s nárazy kolem 70 km/h, na horách až 90 km/h.

V pátek bude zataženo až oblačno, na většině území dešťové přeháňky, na severu území od vyšších poloh srážky sněhové. Jinak sněžení pouze na horách. Ranní teploty budou klesat na 7 až 3 °C. Denní teploty vystoupí na 8 až 13 °C. Foukat bude převážně čerstvý vítr o rychlosti s nárazy kolem 70 km/h.

Výraznou změnu v charakteru počasí nepřinese ani víkend. Bude větrno, ve znamení velké oblačnosti, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, které budou od vyšších poloh většinou sněhové nebo smíšené. V pátek bude zataženo až oblačno, na většině území dešťové přeháňky, na severu území od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty budou klesat na 6 až 1 °C. Teploty přes den se budou pohybovat mezi 8 a 13 °C.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Mráz, oteplení i silný vítr. Počasí bude jako na houpačce

Výběr článků

Načítám