Hlavní obsah

Meteorologové v USA varují před extrémními vedry. Na pomoc si vzali voskovky

Shreveport

Velmi neobvyklým způsobem se rozhodla Národní meteorologická služba (NWS) v americkém Shreveportu ve státě Louisiana varovat před extrémními vedry. Na pomoc si vzali meteorologové voskovky, které v časosběrném videu nechaly kouzlit na plátně. Videozáznam přinesla agentura AP.

Meteorologové ukázali, co se stane s voskovkami v extrémním vedruVideo: Reuters

Článek

NWS oznámila, že záběry se podařilo natočit 18. srpna a jednalo se o třetí pokus. Minulá neděle byla s 46 stupni Celsia zatím tamním nejteplejším dnem letošního roku.

Pokus to byl vlastně velmi jednoduchý, voskovky nechali meteorologové ležet nad plátnem, ty se pochopitelně během zatím nejteplejšího dne v roce roztekly a vytvořily na plátně výsledné „dílo“. Tmavší barvy přitom extrémnímu žáru odolávaly hůře než světlejší.

Foto: Reuters

Meteorologové ukázali, co se stane s voskovkami v extrémním vedru

„Po několika neúspěšných pokusech o experiment voskovky versus vedro se nakonec do třetice všeho dobrého i zlého podařilo,“ uvedli pracovníci služby.

Cílem pokusu bylo podle meteorologů studovat účinky extrémního tepla na materiály každodenní potřeby. Video má prý zároveň sloužit jako upozornění na spalující podmínky panující v létě na Zemi a ilustrovat sílu přírody.

V kabině může být v horku až k 50 stupňům, říká tramvaják

Domácí

Výběr článků

Načítám