Hlavní obsah

Meteorologové varovali před lokálními silnými bouřkami

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální výstraze varoval před silnými bouřkami, které se ještě během čtvrtka mohou vyskytnout na severovýchodě a východě České republiky. S menší pravděpodobností se přeháňky a bouřky mohou objevit i v jihozápadní polovině republiky. K večeru by činnost měla ustávat.

Foto: Luboš Opalecký

Ilustrační foto

Článek

„Bouřky by mohly být ojediněle i silné, s největší pravděpodobností tomu tak bude na severovýchodě a východě ČR, a proto do této oblasti směrujeme dnešní výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí. Rozhodně to ale neznamená, že v celé oblasti s výstrahou se silnější bouřka vyskytne. Bude to spíše lokální záležitost, kdy se na jednom místě naplno projeví doprovodné jevy, ale třeba jen o kousek dále nebude téměř nic,“ napsali ve čtvrtek meteorologové.

Bouřky se objevují na českém území již od rána. Bouřkovou činnost může ale ještě utlumit oblačnost na severovýchodě země. Slábnout by bouřky měly večer.

Meteorologové kromě blesků varovali také před přívalovým deštěm s úhrny kolem 30 mm, přičemž při opakovaných bouřkách to může být i více. Lidé by také měli počítat s možnými až dvoucentimetrovými kroupami a nárazovým větrem s rychlostí do 20 m/s, tedy 70 km/h.

V platnosti pak zůstává již několikadenní výstraha před vysokými teplotami a požáry na jihu Moravy.

O víkendu se ochladí, pak přijdou znovu tropy

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám