Hlavní obsah

Meteorologové rozšířili výstrahu před vedry

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek rozšířil výstrahu před vysokými teplotami i na část území na západě republiky. S teplotami nad 31 °C se tak budou odpoledne potýkat lidé ve většině krajů. Varování před rizikem vzniku požárů zůstává v platnosti do odvolání na celém území.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 5. 9. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

Tropických teplot se ve čtvrtek dočkáme v Praze i částech Středočeského, Plzeňského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Zlínského a Olomouckého kraje.

„Oproti včerejšímu dni se rozfouká jihovýchodní vítr, nejvíce bude foukat v jihozápadní půlce Čech, naopak nejslabší očekáváme na východě Moravy,“ konstatovali meteorologové s tím, že oproti úterý a středě, kdy panovaly extrémně vysoké teploty, které na většině stanic přepisovaly teplotní rekordy, by ve čtvrtek mělo být přece jen o něco snesitelněji.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané teploty ve čtvrtek odpoledne

Teploty se přesto budou pohybovat mezi 28 a 32 °C. Stále proto platí doporučení omezit pobyt na přímém slunci, zvážit míru fyzické zátěže a pít dostatek tekutin.

Ochlazení už je na dohled

Počasí

Jelikož krom ojedinělých přeháněk nelze počítat se srážkami, zůstává v platnosti výstraha před nebezpečím vzniku požárů. Ostatně dle dat hydrologů spadl na našem území v minulém týdnu v průměru pouze milimetr srážek a mnohde pochopitelně vůbec nepršelo.

Srážek bychom se měli dočkat až s ochlazením, které by mělo dorazit počátkem příštího týdne.

Itálie vypíše nové veřejné soutěže na pronájem pláží

Evropa

Související články

Ochlazení už je na dohled

Počasí s nadprůměrnými teplotami bude pokračovat do konce týdne. Ten příští již přinese mírné ochlazení a na většině území rovněž déšť. I tak by se ale měla...

Výběr článků

Načítám