Hlavní obsah

Meteorologové rozšířili výstrahu

Meteorologové ve čtvrtek rozšířili výstrahu před extrémními dešti a rizikem povodní o varování před silným větrem. Ten bude hrozit od pátečního podvečera do nedělního poledne na celém území s výjimkou Plzeňského kraje. Rozšířila se i územní platnost stávajících výstrah.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

Článek

Silný severní až severozápadní vítr bude mít v nárazech rychlost do 90 kilometrů v hodině. Na horách na severu a severovýchodě republiky může jeho rychlost dosahovat až 110 kilometrů v hodině.

ON-LINE: Extrémní lijáky ve střední Evropě jsou důsledkem mimořádně teplých moří, vysvětluje meteorolog

Počasí

I nadále platí, že v částech Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje může do neděle napršet přes 300 milimetrů. Na zbytku Moravy a Slezska a rovněž v částech severních, jižních a východních Čech by měly být úhrny do 250 milimetrů. Zbytek území Čech zasáhnou srážky s úhrny do 150 milimetrů. Relativně klidná situace by měla být pouze v západních Čechách.

Kvůli extrémním srážkovým úhrnům očekává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na značné části území dosažení i překročení třetích stupňů povodňové aktivity.

Kde hrozí zatopení, ukazují záplavové mapy

Domácí

„Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetích stupňů povodňové aktivity předpokládáme až během soboty a neděle. V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 milimetrů, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro třetí stupeň povodňové aktivity, konstatovali meteorologové.

Situaci budou i nadále upřesňovat. Na očekávané vzestupy hladin se připravují vodohospodáři, zasedají povodňové komise a v pohotovosti jsou rovněž složky IZS.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktualizovaný výhled modelu Aladin se sumou srážek do nedělních 2:00

Tam a zase zpět. Šéf meteorologů popsal, proč hrozí extrémní srážky

Počasí

Výběr článků

Načítám