Hlavní obsah

Meteorologové rozšířili varování před vedry

Meteorologové v neděli rozšířili výstrahu před vysokými teplotami, která zatím platila pouze na jihu Moravy. Varování platí do odvolání, neboť po celý týden by se měla odpolední maxima dostávat nad 30 °C. Vedle toho zůstává v platnosti i výstraha upozorňující na riziko vzniku požárů.

Foto: Windy

Odpolední teploty ve středu dle modelu ECMWF.

Článek

Ačkoliv se začátkem září hovoříme o klimatologickém podzimu, nejvyšší denní teploty tomu odpovídat nebudou a v polovině příštího týdne se mohou na jihu Moravy šplhat až k 34 °C.

Výstraha před vysokými teplotami byla proto od pondělí rozšířena na většinu Jihomoravského i částí Zlínského a Olomouckého kraje.

Do střední Evropy bude i nadále proudit teplý vzduch od jihu, a proto je změna charakteru počasí, neřkuli výraznější ochlazení, zatím v nedohlednu a nic na tom nezmění ani ojedinělé přeháňky či bouřky.

Konec vlny veder je v nedohlednu

Počasí

Lidé by měli při vysokých teplotách omezit pobyt na přímém slunci, pít dostatek tekutin a zvážit míru tělesné zátěže. Platí to zejména pro starší osoby a lidi se zdravotními obtížemi.

Vysoké teploty a minimum srážek mají za následek i sucho, a proto platí na celém území rovněž varování před požáry.

Na Svitavsku hoří druhý den les. Na stejném místě už potřetí

Krimi

Související články

Konec vlny veder je v nedohlednu

Vlna veder, která střední Evropu zasáhla v závěru letních prázdnin, se zatím loučit nehodlá a měla by vydržet minimálně do konce příštího týdne. Český...

Výběr článků

Načítám